Svenska Akademien – konsertrecension för HD

14Jul13

11575_248384545305201_1147769646_n

Svenska Akademien
Landskronakarnevalen
Lördag 13 juli
Ragga/hip hop
Betyg: 3,5

Landskrona fyller 600 i år, stadens raggastoltheter fyller 14. Svenska Akademien splittrades officiellt 2009, men de kände att saknaden var för stor. De kunde inte hålla inne den bubblande och lyckliga känslan av att samlas och spela. Ett nytt album kommer i höst. Sommarturnén består av ungefär tio spelningar, men den bästa är säkert den på hemmamark.

Klart det blir en förlösande och sprittande avslutning på karnevalen. De kramar ur de sista ur nästan tio dagars fest. De hyllar Landskronapubliken, manar på och sprider sitt ”ta hand omvarandra”-budskap. Men allt är inte bara stomp och hålligång även om det kan verka så på ytan. Det finns en politisk agenda, ett slag mot överheten och en empati för de svagare i samhället.
Just den här kvällen kan dock sammanfattas med det gamla ”Djungelboken”-citatet ”kom igen katten, det svänger ju”. Det passar väl in på bandets partaj. Svenska Akademien har alltid haft ett rytande lejon som logga. Är de farliga? Nej, inte särskilt. Men de är lång ifrån dåsiga hanar som ligger och väntar på mat under ett träd.

Bandet vet hur man äger en scen. General Knas och Sture Alléns call & response-rap flätas in i varandra, kompletterar lika mycket som den stör. Ofta känns gruppen som en ungdomligare version av Peps Perssons korsat med ett skånsktalande Loop Troop. En tung basgång och ett stadigt beat brukar vara grundstenarna för genren. Så även för åttahövdade Svenska Akademien.
De är inga vänner av variation, har till exempel inte Timbuktus bredd. Då och då blir det motsägelsefullt fantiasilöst i sin funkiga hybrid mellan hip hop, reggae och ragga. Eller rotrock som de kallar sig själva. Men det är en orkester som bjuder upp till dans, en glädjemaskin som har kul och lägger ett glatt täcke över publiken. Bandets upptempoklassiker ”Resa sig opp” är bäst den här kvällen. En lyckad final för en riddimtörstande publik som både vankar hem och springer vidare ut i Landskronanatten.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Svenska Akademien – konsertrecension för HD”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: