Calexico – konsertrecension för HD

17Aug13

calexico

Calexico
Malmöfestivalen
Fredag 16 augusti
Rock
Betyg: 3

Det är en väldigt stor kontrast mellan betong- och steninramningen på Posthusplatsen på Malmöfestivalen och Calexicos ökenlandskapsrock. De har alltid framkallat känslan av den vidsträckta södern i USA blandat med Mariachifest. En förnimmelse av en exotisk plats eller en klassisk westernfilm långt från stadsliv och urbanitet.

Därför är det inte helt oväntat när jag plötsligt hör ett cowboyvrål som lyckas bedöva mitt vänstra öra. Och det är inte sångaren och gitarristen Joey Burns utan en i publiken som förmodligen drömmer sig bort till det där förlorade landet på andra sidan Atlanten. Eller så rycks han bara med i Burns manande att vi ska klappa intensivare och sjunga högre. Så låt gå för det. Bakom bandet syns den gigantiska vågen som pryder senaste skivan ”Algiers”. Passande med tanke på hur böljande spelningen är mellan högt och lågt.

Även fast halva grejen med Calexico är de mexikanska inslagen så har jag alltid tyckt att de har dragit ner bandet i en skojfrisk och onödigt trist balja av guacamole. En av musikerna har till och med ett dragspel i samma färger som Mexikos flagga. Calexico är som bäst när tempot dras ner. När Burns vackra röst hörs som tydligast och andra huvudmedlemmen John Convertinos tassande trummor följer med. Det är i de raka americanalåtarna som det sorgsna draget kommer fram. Antingen då eller när de låter musiken bli tyngre och argare. Och det kan tyckas lite ironiskt att en version av Joy Divisions ”Love will tear us apart” och Love-covern ”Alone again or” är kvällens höjdpunkter. Calexicos egen musik har sällan den kraften och variationen som dessa fantastiska band hade. Konserten byggs upp lite som en film med två akter. Den ena är halvtrist medan krutet läggs på andra hälften.

För att uppleva storheten i det lilla hos Calexicos musik krävs en intimare miljö. Förkärleken för Kalifornien borde vara större än den för Mexiko. Å andra sidan är tacos betydligt godare än en flottig hamburgare vilken festivalkväll i veckan som helst.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Calexico – konsertrecension för HD”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: