Julia Holter och Rikard Wolff – skivrecensioner för HD och BT

21Aug13

Julia-Holter-Loud-City-Song

Julia Holter
Loud city song (Domino/Playground)
Jazzpop
Betyg: 3

Julia Holter är överallt och ingenstans på samma gång. Ena låten känns som en hyllning till Björk, den andra till Kate Bush och den tredje till Laurie Anderson. Så fortsätter det. Därför är Holter en förvirrande personlighet, en oundvikligt ojämn artist. Hennes artistskap är lika enerverande som stundtals gudomligt vackert.
Bångstyrigheten är ibland till amerikanskans fördel och ibland totalt missledande. Kluvenheten och det excentriska skulle kunna vara mer kittlande, men gränsar ibland till något ihåligt. De stilla partierna är de tveklöst bästa. Den experimentella jazzpopsidan är däremot lika svårtuggad som en trasig gammal saxofon.

Fredrik Söderlund 

forsta_lagan-23936061-frntl

Rikard Wolff
Album: Första lågan
Bolag: Columbia/Sony
Pop
Betyg: * * *

”Första lågan” är ett sorgearbete. En redogörelse för en turbulent tid i Rikard Wolffs liv med en kärlek som försvann och sångarens svåra lungsjukdom. Livsbetraktelser om Tantolunden i Stockholm passerar och avslutas med kapitlet ”Här och nu”. 
Wolff har aldrig varit så här nedtonad tidigare. Mycket tack vare att alla ballader är signerade Andreas Mattssons (en gång i Popsicle) begåvade låtskrivande. Hans melodier är lysande vilken artist han än skapar dem till. Wolff har även fått hjälp med nyskrivna låtar av Anna Ternheim och Lisa Ekdahl. 
Från början var förväntningarna som vanligt väldigt splittrade. Nu kan jag konstatera att ”Första lågan” är det bästa jag hört av Wolff. Bortom det överdrivet teatrala, Jacques Brel och tango.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Julia Holter och Rikard Wolff – skivrecensioner för HD och BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: