Washed out & David Urwitz – skivrecensioner för BT

28Aug13

Print

Washed out
Album: Paracosm
Bolag: Weird world/Playground
Genre: Pop
Betyg: * * *
Mike Alwa

Chillwave. Känn på den genrebeskrivningen. Ernest Greene och hans alias Washed out skapade så klart inte den själv. Men det låter som ett väl uttänkt namn. Musiken sköljer över en som svalkande vågor en stekhet sommardag. Drömskt svävande och med inledande fågelsång. En indievariant till alla resereklamer på tv.
Debuten Within and without var ett strålande och stabilt popalbum. Uppföljaren är slirigare. Mer slick och vadderad. Den låter lite väl mycket som en loungeskiva som legat i ide sedan 2002. Mer paraplydrinkar, solstolar, Ibiza och poolhäng. Det hindrar inte låtar som Weightless att stå ut som en av årets bästa poplåtarna när 2013 ska summeras. Nästa gång hoppas vi att Greene återgår till mörkare trakter och skippar den värsta såsigheten.

Fredrik Söderlund

en_gang_i_varlden-2469941

David Urwitz
Album: En gång i världen
Bolag: Alvy Singer/Border
Genre: Pop
Betyg: * *

Det finns förmodligen 1000 stycken David Urwitz där ute. De som drömmer om att låta sin musik kryssa mellan Peter LeMarc och Tomas Ledin. Då och då dyker det upp lite flinkt gitarrspel, orgelkomp och rivigare upptempolåtar så det inte låter allt för stöpt i en för förutsägbar form. Men det är just vad det är. Strömlinjeformat som en Mercedes, fast utan farten, den unika körkänslan och den vackra lacken.
Låttitlarna är även dem paketerade i en slags mall. ”Det sista jag ville var att såra dig”, ”Innan allt är förlorat” och  ”Jag kommer älska dig ändå” är några exempel. Nej, det här står och stampar i ett Uno Svenningsson-land lång ifrån något personligt tilltal. Det finns några fina låtar, men fint räcker inte. Det måste göra lite ont också.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Washed out & David Urwitz – skivrecensioner för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: