The Stone Roses: Made of Stone – filmrecension för BT

06Sep13

The+Stone+Roses+Reunited+Hug

The Stone Roses: Made of Stone
Regi: Shane Meadows
Med: Ian Brown, John Squire, Mani, Reni, Shane Meadows m fl.
Musikdokumentär
Betyg: * * *

Först lovande. Sedan skivkontrakt. Miljoner sålda skivor. Tvist med skivbolag. En kreativ kollaps och en uppföljare som tog fem år på sig. Splittring och till sist återföreningen. Vi har hört liknade bandhistorier förr. The Stone Roses räknas till ett av den moderna popens viktigaste brittiska band. En sanning med modifikation beroende på vem du frågar.

Regissören Shane Meadows (This is England) följer tiden fram till den stora comebacken i London medan klipp från begynnelsen svischar förbi. Han är själv ett extremt fan vilket ger filmen både en fin och lite onyanserad bild av fyra halvknasiga snubbar från Manchester.

Framgångssagan har givetvis en del törnar, men inte tillräckligt mycket sägs om den kritiska perioden när bandet kraschade kring andra albumet. Ibland kan det bli sensationalism av liknande inslag, men de hade behövts för att väga upp filmens hjältedyrkan. Vissa partier i filmen pågår en evighet. Ett 10 minuter långt gitarrsolo är inte ok. Snarare olidligt. Ungefär i mitten av filmen drabbas regissören av ett ställningstagande när trummisen Reni plötsligt stormar ut ur en konsert. Ett välkommet dramatiskt avbrott som sätter bandets existens på spel åter igen.

Allra första spelningen för ett tusental fans ger dock rysningar. Den nyfunna vänskapen i bandet likaså. Och det är fantastiskt att påminnas om en musikperiod som var fröet och vändpunkten för många, inklusive mig själv.
Blur-dokumentären No distance left to run som kom för ett par år sedan hade samma upplägg, men ett större hjärta och mer smärta. Stone Roses musik är fortfarande väldigt bra. Made of Stone lägger sig någonstans halvvägs.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “The Stone Roses: Made of Stone – filmrecension för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: