Filmrecension av ”Monica Z”

13Sep13

Edda Magnason som Monica Zetterlund

Monica Z
Regi: Per Fly
Med: Edda Magnason, Sverrir Gudnason, Kjell Bergqvist, Cecilia Ljung, Vera Vitali m fl
Drama
Betyg: * * * *

Sedan cirka ett år tillbaka har Monica Z hypats upp som det bästa som hänt svensk film på flera decennier. Det kanske inte riktigt stämmer men Zetterlund är trots allt en ikon som väldigt många har en relation till.
Vi får alla uppgångar och fall. Stora delar av filmen är förvånansvärt tragiska. Att alkoholen blev ett spöke som drog sönder sångerskans liv på grund av en enorm press och struligt privatliv är nog känt hos många. Men att missbruket var en så stor del av hennes vardagliga liv kommer nog som en överraskning för en del.

Trots alla människor omkring sig så kände sig sångerskan alltid ensam utan en man vid sin sida. Mycket på grund av en far som aldrig accepterade hennes höga ambitioner. Att desperat leta efter en ersättare för en frånvarande fadersgestalt är en uttjatad problematik, men fungerar bra här. Mycket på grund av stort spel från Kjell Bergqvist som i rollen projicerar sitt eget misslyckade som musiker på sin dotter.

Zetterlund var egentligen aldrig tekniskt briljant som sångerska. Det som gjorde henne till en så pass stor artist var hur hon sjöng. Hennes integritet och känslan hon levererade sångerna med. Den där sorgsna tonen som förenade sena klubbkvällar i New York med det värmländska vemodet.

En del faktamissar dyker upp. Bland annat var pianisten Bill Evans tung heroinmissbrukare vid tillfället då Waltz for Debby spelades in, men dyker här upp som världens gladaste kille. En annan sak är att filmaren Vilgot Sjömans (som Zetterlund hade ett förhållande med) film Jag är nyfiken – gul kom flera år senare än vad som sägs. Möjligen förlåtligt eftersom filmen från början klargör att den är löst baserad på Zetterlunds liv.

Filmens störta bedrift är ändå Edda Magnasons inträngande porträtt. Med tanke på att det är hennes första filmroll blir slagkraften ännu större. Hon är visserligen sångerska och artist i vanliga fall, men en skådespelarbriljans kommer knappast på köpet. Trovärdigheten är total och utöver porträttlikheten så ingjuter hon varje uns av Zetterlund med skärpa.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Filmrecension av ”Monica Z””

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: