Bonafide – konsertrecension för HD

15Sep13

ta_bonafide_1_711541v530x800

Bonafide
The Tivoli, Helsingborg
Lördag 14 september
Rock
Betyg: 2

Men var är skoluniformen, gubbkepsen och den gigantiska kyrkklockan? Just det, det är ju Bonafide vi har framför oss. Malmös AC/DC toppat med ett stänk D.A.D. Kanske som en hommage till våra grannar på andra sidan vattnet. Till och med sångaren Pontus Snibb skojar om rockarna från Australien när han introducerar en låt som ”det här är så långt från AC/DC man kan komma”. Kul. Eller inte. Kanske charmigt ironiskt eller bara fånigt och totalt utan självdistans. Just faktumet att sno ett bands sound rakt av. Något som i och för sig har låtit exakt likadant i över 30 år. Men Bonafide har ändå inte samma variation i varken solon, framtoning eller låtskrivande. De är sleazevarianten, komplett med tajta jeansskjortor, hår till axlarna och trumfills. En rockstuga, helt enkelt. Trist som en motorväg ibland. Rakt, enkelt och effektivt ibland. Deras classic rock-väg har rest dem upp mot stjärnorna med bland annat förbandsspelningar till Deep Purple och blivit varmt mottagna i världens största musikmagasin.

Innan konserten startar rullar det ut slogans som ”öl e gott”, ”rock så in i helvete” och ”Bonafide kicks ass” på en neonbakgrund. Bandmedlemmarna som komponerade ihop meddelandena måste i alla fall haft kul. Tveksamt om peppningsgraden är särskilt hög hos publiken.

Tydligen har bandet pendlat fram och tillbaka över sundet hela dagen, vilket gjorde att de missade de övriga banden under The Tivolis ambitiösa metalsatsning. ”Helsingborg, ni kan er skit”. Det hindrar dem dock inte från att leverera sin rawk. Publikkontakten går aldrig att klaga på. Bandet tar sig upp på högtalarna, flirtar hej vilt med allsångsmaffian och drar av ibland ändlösa solon. Snibb springer vid ett tillfälle ut i publiken, ställer sig på en soffa, drar av ännu ett solo och sveper någons öl.

Avslutningen är ganska väntat Sweden Rock Festival-låten ”Fill your head with rock”. Det hade varit önskvärt om det var bandets egen rock de spelade och inte en svagare karbonkopia av en viss annan kvartett.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Bonafide – konsertrecension för HD”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: