”Paradis: Hopp” – filmrecension för BT

20Sep13

hoffnung

Paradis: Hopp
Regi: Ulrich Seidl
Med: Melanie Lenz, Verena Lehbauer, Joseph Lorenz, Michael Thomas m fl.
Drama
Betyg: * * *

Att se österrikaren Ulrich Seidls filmer är ofta som att långsamt dras genom en skördetröska av känslor. Få oss att både skämmas över mänskligheten och reflektera över den. Han har anklagats för att vara pessimist och misantrop. Men mitt i allt det svarta så finns faktiskt en bisarr skopa humor. Under den smutsiga luppen döljer sig hårda sanningar om våra mekanismer.

Den senaste Paradistrilogin (ett prov på regissörens ironi) tar upp lust, religion och fysik. Ämnena behandlas som ett förljuget tillstånd som huvudpersonernas mer eller mindre starka hängivelse kretsar kring.

Filmerna kan ses som raka och ärliga skildringar om samhällets mest basala instinkter. De kan också tolkas som en hård kritik mot hur hetsjakten på perfektionism är en så stor del av vår vardag. Hur vi ständigt blir påminda om vad som ska göras för att få oss att må bra.

I Paradis: Hopp skickas den överviktiga Melanie iväg på ett bantningsläger av sin mor. Men istället för den hårda disciplin som en av läraren hela tiden försöker banka in i huvudet på tonåringarna så bryter de mot reglerna tillsammans med sina nyvunna vänner. De smyger ner i köket för att hämta godis, smiter iväg till en pub och har fest på rummet. Dessutom blir Melanie kär i läkaren som jobbar på campet.
Korridorerna går i kalla färger och kameran är för det mesta statisk. Behandlingsformerna är snudd på sadistiska och gymnastiksalen kallas för tortyrkammaren. Ritualerna är stundtals fåniga och övertydliga. Gränsen är hårfin. Seidl tippar ibland över åt fel håll.

Sista delen är den svagaste och slutet är lite väl abrupt. Någonting saknas. Som filmsvit fungerar Paradis trots allt väldigt bra. Både som en påminnelse om att vår värld kan vara snedvriden och samtidigt något som är öppet för långa diskussioner. Seidl har definitivt gjort ett ambitiöst projekt utan skygglappar.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”Paradis: Hopp” – filmrecension för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: