Lloyd Cole – konsertrecension för HD

26Sep13

Lloyd-Cole

Lloyd Cole
Palladium, Malmö
Onsdag den 25 september
Pop

När Lloyd Cole kommer ut på scenen tror man att det är killen som ska ställa i ordning grejerna. Ljuset är fortfarande inte släckt. Han ser alldaglig ut. En skjorta och ett par manchesterbyxor. Samma stil som alltid. En 53 år gammal grånad man. Två gitarrer, ett notställ och två vattenflaskor. Men han är också någon som skrivit flera av de senaste 30 årens bästa popsånger.

Cole har alltid haft ett starkt följe i Sverige. Vi gillar kombinationen bitterljuv humor, en släng av självdistanserad ironi och ledsna melodislingor. Han är som alltid syrlig som en nedtonad stand up-komiker. Cole har ett tjog humor och driver både med sig själv, sina sånger, sin son som hoppade av college och hur vi ska dra skämt till varandra när han stämmer gitarren. Fingrarna är inte lika flinka längre, men även om han har halsont är rösten klar som en höstmorgon.

Konserten är uppdelad i två set där det andra är starkast. Då radas hitsen upp. De som merparten av den hängivna publiken kommit för att höra. Från första albumet ”Rattlesnakes” som kom 1984 fram till idag.
Låtarna gör sig både bra och sämre i akustiskt sättning. Texterna kommer fram tydligare. Det är allt från kärlekspar som tatuerar in varandras namn och litteraturhälsningar till antidepressiva medel och halvkraschade förhållanden. Men en viss enformighet är oundvikligt. Hur bra låtarna än är så låter många som upprepningar av sig själva. Ännu en sak som sångaren skojar om. Senaste skivan ”Standards” är den rockigaste på länge och ibland saknar man den fullskaliga sättning som till exempel gjorde hans 1995-turné magisk. Vi slipper 80-talets lite för tidstypiska produktion. Samtidigt hade en elgitarrslinga, en orgel eller ett trumbeat ofta suttit fint.

Enligt Cole själv har han skrivit 40 eller 50 fantastiska låtar. De andra hundratals är ok eller pinsamma. Det är så klart blygt uttryckt. Kvällen är ytterligare ett bevis på att britten är en klipsk lyriker och en lysande popvirtuos.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Lloyd Cole – konsertrecension för HD”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: