”I lodjurets timma” – filmrecension för BT

27Sep13

lodjurets timma

I lodjurets timma
Regi. Søren Kragh-Jacobsen
Med: Sofie Gråbøl, Signe Egholm Olsen, Frederik Johansen, Søren Malling, Börje Ahlstedt m fl.
Kategori: Drama
Betyg: * * * *

En kille kommer gående på en vinterväg. Han har alldeles för lite kläder. När han kommer fram till en stuga slutar det med att han brutalt slår ihjäl det äldre paret som bor där. Kallblodigt, kalkylerat men med en gruvlig ånger i blicken. När polissirenerna hörs i bakgrunden försöker han tända eld på sig själv. Så börjar Søren Kragh-Jacobsens starka filmatisering av P.O. Enquists pjäs med samma namn.
Två år senare introduceras vi för den kvinnliga prästen Helen som går med på att ta reda på varför pojken (han benämns aldrig vid något namn) reagerar som han gör. Hon blir som en slags själsfrände. Detta för att psykologen på anstalten inte alls nått de resultat hon önskar.

Kragh-Jacobsens film är som en råare, mindre förlåtande och mer klaustrofobisk variant av Dead man walking med drag av När lammen tystnar. Händelserna börjar som en obehaglig snöbollseffekt och övergår i ett finstämt psykologiskt patient/offer-förhållande. Både vackert och samtidigt sorgset skildrat.

Hela filmen bygger på mycket förtryckt gudstro och hur interner med mentala problem behandlas på ett cyniskt sätt. Detaljerna i pojkens beteende avslöjas detaljrikt och I lodjurets timma har ibland känslan av ett intelligent kriminaldrama. Manuset känns visserligen konstruerat ibland, men på ett positivt sätt. Empatin vinner över sympatin. En genomtragisk barndom rullas upp där vändpunkten blir den ömsinta relationen mellan pojken och hans morfar, suveränt spelad av Börje Ahlstedt. Störst i detta skarpa drama är ändå Frederik Johansen. Varje uttryck i hans skådespeleri känns trovärdig i denna djuplodande tolkning av en komplex människa. Någon som levt sitt liv med ständiga besvikelser och både psykiska och fysiska slag.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”I lodjurets timma” – filmrecension för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: