”Diana” – filmrecension för BT

04Okt13

naomi-watts-princess-diana-ftr

Diana
Regi: Oliver Hirschbiegel
Med: Naomi Watts, Naveen Andrews, Douglas Hodge, Geraldine James m fl.
Kategori: Drama
Betyg: * *

Lady Diana var definitivt ett mysterium. Fel kvinna på fel plats. En sorgsen själ som framför allt uttrycktes i ögonen. Vem var hon egentligen? Denna biografifilm ger oss inga svar utan pågår mest som en blank yta utan ett ångande maskineri bakom.

Filmen börjar med den tragiska bilkraschen den 31 augusti 1997. Sedan dras vi tillbaka två år då skilsmässan med Prins Charles bubblade i media.
Tio supersnygga öppningsminuter övergår i ett klyschigt magplask med spekulationer, en såpig kärlekshistoria och osannolika händelser.

Diana träffar den pakistanske hjärtkirurgen Hasnat Khan som blir ”the love of her life”. Han lär henne bland annat att gilla jazz, att söka i sitt inre och att improvisera. Någon som däremot inte improviserar särskilt mycket är Naomi Watts. Hon har visserligen lärt sig dialekten fläckfritt, gör ett stabilt jobb men är för stel och tillputsad. Som brukligt i filmer om kända personer är det en kärleksaffär som står i fokus. Vinkeln börjar bli ganska trött och trist.

Vi får inte veta hur Prins Charles påverkade henne. Hur förhållandet till hennes barn William och Harry var. De flimrar förbi i någon minut. Och kanske framför allt får vi inte riktigt veta hur den otroliga pressen från världens mest kända kvinna blev en stor börda. Lady Di rör sig obehindrat genom Londons gator som vem som helst. Utan bevakning, men med en peruk. Hon kör dessutom sin egen bil.

Dianas kontroversiella BBC-intervju där hon bland annat berättar om sin depression är filmens viktigaste försök att träda bakom människan. Men för att få en större inblick ska ni istället se den riktiga timmesintervjun på nätet – den är både gripande, öppenhjärtig och flera gånger bättre än hela filmen.

Regissören Oliver Hirschbiegel har gått ner sig sedan storartade Undergången – Hitler och Tredje rikets fall. Sedan fick han sin stora chans i Hollywood och började göra meningslösa thriller- och actionfilmer. Diana är väl ett försök att återgå till att skildra en ikonisk person. Synd bara att det mest blev platt, intetsägande och långtråkigt.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”Diana” – filmrecension för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: