”2 guns” – filmrecension för BT

11Okt13

2guns

2 guns
Regi: Baltasar Kormákur
Med: Denzel Washington, Mark Wahlberg, Paul Patton, Bill Paxton, Edward James Olmos m fl.
Kategori: Action
Betyg: * *

Före detta marinsoldaten Stigman och knarkpolisen Bobby sätter sig själva i klistret när en drogaffär går snett. De rånar en bank och lyckas få med sig 43 miljoner som både CIA, en drogboss och de själva vill ha en del av.
Det skruvas, jagas, bedras och torteras. Filmgrytans ingredienser består av kattochråtta-lekar, onda mexikanska skurkar, machomän och korrumperade poliser. Det gamla vanliga gangsterpacket med andra ord. Den finns så klart också en syndig kvinna med i bilden.

Den första kvarten sprudlar av adrenalin, men man förstår snabbt vart det barkar. Två timmar är minst en halvtimme för mycket. Det är imponerande att så lite har lyckats bli så mycket när allt mest trampar vatten. 2 guns knyter knut på sig själv och blir till sist ett virrvarr av lättsmält nonsens. Det finns potentiella trådar som ett inte lika fyrkantigt manus skulle kunna utnyttja. Istället stannar det vid mestadels sinnesslö action som försöker vara smartare än den är. Vi får tunt förpackade Tarantino-gliringar och halvhjärtad ”buddy movie”-fixering. Steget är långt ifrån genreklassiker som Dödligt vapen och 48 timmar.

Isländaren Kormákur pendlar mellan storfilm i Hollywood och mindre filmer hemma på sin iskalla ö. Regissören vinner priser för sina mindre filmer och lockar publik med sina actionmackor. Möjligen kör han samma taktik som indiefilmens fader John Cassavetes som gjorde roller i storfilmer för att kunna finansiera det han innerst inne verkligen ville göra.
Taktik eller inte, det är trist att återigen bli påmind om att systemet är så USA-dominerat att filmer utanför ”drömfabriken” får hålla sig på sin ensamma kant.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”2 guns” – filmrecension för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: