”Min stulna revolution” – filmrecension för BT

18Okt13

MSR_2-1

Min stulna revolution
Regi: Nahid Persson Sarvestani
Dokumentär
Betyg: * * * *

Nahid Persson Sarvestani fortsätter att skildra sitt Iran från slutet av 70-talet. Då hon själv stod vid barrikaderna och protesterade mot Shahen. Tidigare har hon bland annat gjort uppslitande och personliga dokumentärer som Drottningen och jag och Fyra fruar och en man. I senaste filmen genomför hon ett sorgkantat sökande efter sin bror som greps och avrättades samtidigt som hon lyckades fly.

Nahid letar upp fem vänner för att försöka få en sanningsenlig bild av vad som hände. En resa som tar henne över hela världen. Alla är de som Nahid själv. Forna aktivister som likt hennes bror fängslades. Samtligas politiska åsikter var och är fortfarande drivkraften. Regissören har levt 30 år sedan upproret och vill inte fortsätta förtränga och leva i ovetskap.

Kvinnornas avslöjanden är fruktansvärda och smärtsamma att höra. De både psykiska och fysiska skadorna kommer åter upp till ytan. Nahids skuldkänslor får mycket utrymme eftersom hon levde på fri fot samtidigt som hennes vänner fängslandes och torterades under en period i deras liv. En tid som kom att prägla dem oerhört för all framtid. Det som de har genomgått hade lika gärna kunnat vara Nahids liv

Även fast Min stulna revolution ibland håller en viss distans och ger en märklig känsla när historierna återges under en till synes trevlig fikastund så behåller kvinnorna all värdighet och styrka. Faktumet att sätta sig själva framför en kamera och öppet berätta om sina upplevelser är starkt nog. Känslorna flödar både för de som öppnar sig och för oss i publiken.

Min stulna revolution är så klart också en svidande rapport från förtryckets svarta dagar och människans till synes obotliga grymhet. Ett skede då Khomeinis revolution och massavrättningar fick härja fritt.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”Min stulna revolution” – filmrecension för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: