The Sounds: ”Weekend” – skivrecension för HD

31Okt13

sounds

The Sounds
Weekend (Metronome/Warner)
Pop
Betyg: 2

The Sounds har hela tiden gått mot ett mer elektroniskt håll. Mycket på grund av låtskrivande Jesper Anderbergs förkärlek för new wave och synth. Det är en positiv utveckling. Om det bara hade låtit lite mindre plastigt.

Bandet har fått ännu mer stardom och tagit sig in i lördagssofforna. Fram för allt i och med Maja Ivarssons ”troschocker” och totalt oblyga approach på bästa sändningstid i Så mycket bättre.  Hon är född rockstjärna som frontar en mer blygsam kvartett i bakgrunden. Inledande ”Shake Shake Shake” är en barnpudrad Franz Ferdinand-låt. I ”Hurt the ones I love” lurar en The Killers-melodi i kulisserna. Titellåten är en gäspning och många låtar går på rullbandsrutin.  Saknaden efter en ny ”Rock n roll” blir större och större för varje album. Den där varsamt briljanta sidan av ett band som gräver för att hitta något unikt.

Rak pop ska också ta sig in i blodet. Låt oss nämna The Cure, Ultravox och The Go-Betweens som några stora exempel. På The Sounds femte album går det minst två låtar som verkar vara ihopslängda med vänsterhanden en söndagsmorgon på varje hit.

Det finns alltid en vackert skinande yta där man får leta febrilt efter kärnan med ljus och lykta. En av albumets mest chockerande ögonblick är banjon i ”Great day”. Det kanske säger en del om hur mycket vi har vant oss vid ett sound som inte rör på sig tillräckligt mycket. Jämna skivor är en konst. The Sounds album brukar vara konsekventa, men i en jämnchock förklädnad.

”Weekend” har definitivt starka ögonblick där ”Outlaw” är det största. Här finns drivet, den gnistrande rocken som The Sounds borde ta sig mer tid för att uppnå. Den där attackerande popen som eftersöks så ofta, men som når fram för sällan. Det gäller även ”Too young to die”. Låtarna kommer absolut bli livehits. I ”Animal” går de ifrån mallen, slänger in en akustisk gitarr och visslingar. De snor en melodi som får dig att gnugga geniknölarna för att komma fram till var du hört den förut.

Lyssna istället på:
Foals – ”Holy fire” (2013)
Ultravox – ”Rage in Eden” (1981)
Austra – Feel it break (2011)

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “The Sounds: ”Weekend” – skivrecension för HD”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: