”Prisoners” – filmrecension för BT

01Nov13

prisoners01

Prisoners
Regi: Denis Villeneuve
Med: Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Maria Bello, Viola Davis, Paul Dano m fl.
Genre: Thriller
Betyg: * * * *

Kidnappade barn är ett skräckscenario som verkar öka mer och mer. I USA läser man om det ständigt. Prisoners handlar om hur två familjer bryts itu när deras döttrar försvinner spårlöst.

Polisen Loki (Gyllenhaal) kallas in som ansvarig för fallet. Parallellt med att han försöker nysta upp vad som hänt med flickorna ger sig ena fadern Keller (Jackman) ut som ett ensamt nationalgarde på jakt efter gruvlig hämnd. Filmens inledande konversation är mellan Keller och sonen Ralph. Hans bästa råd är ”be ready”. Ingen av dem anar hur rätt han har och hur en hjärtlig thanksgivingmiddag omvandlas till en mörk, regntyngd mardröm.

Prisoners starka upplägg och nagelbitande dimensioner i all ära, men den blixtrande intensiteten hos Jackman kontra det bibehållna lugnet hos Gyllenhaal är kanske årets uppvisning i skådespelarkonst.
Filmen byggs upp otäckt och minutiöst. På samma sätt som de inblandande tappar både förtroendet, greppet om verkligheten och kontrollen över situationen. Vi följer med genom sorgen, förvirringen, desperationen och framför allt smärtan. När de båda papporna till slut tar lagen i egna händer uppkommer komplexa frågeställningar kring moral, synd, ondska och förlåtelse. När de vill ha ett snabbt svar för de den misstänkte till ett hus där de genom tortyr och förnedring försöker banka ur honom var flickorna är. Vad som är försvarbart är ett dilemma som är upp till oss som åskådare att avgöra.

Sista halvtimmen blir lite som ett trassligt garn. För många pusselbitar skaver sig mot varandra. Men med tanke på hur oerhört kompakt filmen är i övrigt lyckas slutets brister slukas upp av storheten.
Prisoners är ett djupt psykologiskt skräckdrama, spännande i varje söm där varje scen har sin egen laddning. Manuset är tajt som ett skruvstäd och stämningen för tankarna till både David Finchers intelligenta seriemördarfilm Zodiac och Clint Eastwoods Mystic river.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”Prisoners” – filmrecension för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: