Eldkvarn – konsertrecension för HD

02Nov13

eldkvarn

The Tivoli, Helsingborg
Fredag 1 november
Genre
:
Pop/rock
Betyg: 4

Senaste åren har det mest varit snack om droger, en stor mage och att dricka vin i tv. Plura har presenterats som den där gubben som lagar god mat, njuter av livet för mycket och samtidigt är lite för burdus. Hans låtskrivarkvalité har fallit för mycket ur radarn. Det faktum att han är en av Sveriges bästa låtskrivare har kommit väldigt mycket i skymundan. Eldkvarn är så djupt inskrivna i svensk musikhistoria att inga skriverier kan rucka på det. Plura har bekräftat det gång på gång under de 40 år som bandet har existerat. Beviset är lika klart denna kväll på The Tivoli som alltid.

Inga onödiga ljussättningar, ingen flashig show för sakens skull. Bara ett oerhört rutinerat band som kan välja från en rik låtkatalog. Plura sjunger med ögonen slutna, dras in i sin egen musik och stannar där hela låtarna. Brodern Carla ser ibland ut som han ska somna, men det är bara inlevelse och snygga gitarrsolon. Basisten Tony Thorén ser obrydd ut. Eller cool, vad man nu väljer. Eldkvarn har alltid kallats ett rockband, men är mer ett popband i rockbandsförklädnad. Lars Winnerbäck känns som ett skämt i jämförelse och Ulf Lundell har alltid haft sämre melodier.

Kvällens största allsång? ”Fulla för kärlekens skull” och kanske framför allt den mer givna ”Kärleks tunga”. Slagverkaren Adrian Modiggård får sjunga en låt och ger den himmelsk soul. En genre som kanske finns där gömd hos bandet.

De finns tråkiga stunder som den onödiga ”Å’ hej å’ hå” skriven av Carla. En kompromiss från storebror möjligen. Det långa och utdragna talet om en bronsplatta i Norrköping, staden där allt startade en gång i tiden, är också sömnigt. Men det viktigaste är helheten. Den som håller ihop som en klubbig spelning med själ, storstadsromantik och brustna hjärtan.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Eldkvarn – konsertrecension för HD”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: