The National – konsertrecension för HD

03Nov13

national

The National
Forum, Köpenhamn
Lördag 2 november
Genre: Rock
Betyg: 3

The National är en imponerande framgångssaga. Från 30 personer på Mejeriet i Lund 2005 till närmare 10 000 i Forum 2013. Det är en gripande syn att se detta framför sig och att faktiskt ha kunnat uppleva det.

Och de är värda varje uns av uppmärksamhet. Under dessa åtta år har bandet inte blivit vare sig ett utslätat Coldplay eller ett banalt U2. De har aldrig gjort ett halvinspirerat album eller landat i det mediokra. Allt har kommit från hjärtat. The National har möjligen blivit mer lättillgängliga, men har behållit en osviklig känsla för intelligent popmusik och förmågan att alltid hitta särpräglade melodier.

Tyvärr är de inte ett liveband som går att lita på. Efter att ha sett dem sex eller sju gånger slås jag av hur ojämna de är på scen. Sångaren Matt Berninger kommer för alltid att vara en genialisk textförfattare, men på scen förvandlas han ibland till en osäker pojke. Det hjälper inte att hans röst är obegripligt högt mixad. Man blir sugen på att gå bärsärkargång på mixerkillarna och fråga om de har hörselproblem.

Dessutom har han en tendens att skrika sönder många av låtarna. Ibland låter det inte ens befogat utan bara som om han känner sig tvungen. Men i de lugna partierna när han måste tygla sig är allt som det ska, när han behåller lugnet och mumlar så där djupt som bara han kan göra. Musiken är fantastisk, men Berninger är en berg- och dalbana. Däremot är trummisen Bryan Devendorf bandets kanske viktigaste medlem rent musikaliskt. Det är lätt att vila ögonen på hans motoriska men mjuka och tassande trumspel. Skiftningarna är små men briljanta.

Konsertens största stunder är storslagna. ”Bloodbuzz Ohio” badar i rött, ”Fake empire” går aldrig att tröttna på och alla ballader stegras och lyfts till nya höjder.

På väg ut ur Forum med det krasande ljudet av ölplastglas under fötterna sprider sig ändå en känsla av något vackert mellan de ringande öronen. Ojämn konsert eller inte, The National är trots allt det bästa nu existerande bandet.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “The National – konsertrecension för HD”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: