”Jobs” – filmrecension för BT

08Nov13

ashton-kutcher-as-steve-jobs

 

Jobs
Regi: Joshua Michael Stern
Med: Ashton Kutcher, Josh Gad, Dermon Mulroney, Matthew Modine, Lukas Haas m fl.
Kategori: Drama
Betyg: * * *

Öppningsscenen är briljant och känslokittlande. Det är 2001 och Steve Jobs presenterar, på sitt karakteristiska sätt, iPoden. Vi forslas sedan tillbaka till 70-talet när Jobs var en barfota student som tog acid och älskade Bob Dylan. Hans bubblande genialitet tar sig snabbt form och han sätter upp sin elektroniska hydda i sina föräldrars garage tillsammans med datanörden Wozniak. Namnet Apple spånas fram och allt flyter på som rinnande vatten.

Man förstår snabbt att Jobs hjärna uppenbarligen var betydligt större än hjärtat. Många skalper huggs av på vägen till framgång. Människorna runt omkring honom blir dumpade som trasiga kretskort om de inte levererar precis som han vill. Över huvud taget så målas Jobs upp som en lite väl ondsint personlighetsskiftande tyrann. Allt för en filmdramatisk effekt. Han hade svårt att samarbeta med andra och den som satt de sista penseldragen på produkterna, men alltid med ett team bakom sig.  Jobs huvud rusar med tankar om att skapa det som människor inte visste att de behövde. Allt sitter i de vackra detaljerna. Microsoft skulle vara en livsstil. En bedrift som Jobs lyckades med på alla plan.

Ashton Kutcher har aldrig varit en skådespelare som besuttit något vidare djup, men han har aldrig varit så inne karaktären som den här gången. Han visar sig passa oväntat bra som den principfasta innovatören och ständigt övertaggade Jobs.
Filmen berättas rakt upp och ner utan psykologiska frågeställningar. Steve Jobs verkar ha plågats hårt av prestationsångestdemoner, men det får vi aldrig veta så mycket om. Framgångssagan går upp och ner och sedan upp igen.
Jobs är en svagare uppföljare till facebookfilmen The Social Network utan det rappa berättandet och slipade manuset. Ingen av filmerna är oförglömliga men funkar definitivt för stunden som två lömska syskon.

Fredrik Söderlund

 

Annonser


No Responses Yet to “”Jobs” – filmrecension för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: