”Farväl till maffian” – filmrecension för BT

22Nov13

Malavita_2_0_0

 

Farväl till maffian
Regi: Luc Besson
Med: Robert De Niro, Michelle Pfeiffer, Diana Agron, John D’Leo, Tommy Lee Jones m fl
Kategori: Actionkomedi
Betyg: * * *

Forna maffiabossen Giovanni (De Niro) har ett pris på sitt huvud. 20 miljoner närmare bestämt. Han måste flytta med sin familj till ett nytt ställe var tredje månad. Den här gången är det Normandie. Hans nya identitet är författaren Fred som skriver på sina memoarer. Maggie (Pfeiffer) förklär sig som den matlagande hemmafrun men spränger ändå en mataffär i ren frustration över skitsnacket från butiksbiträdena.

Luc Besson lyckas medvetet driva med franska landsortsbybor. Alla gillar ost och vägrar prata engelska. Farväl till maffian är nog det mest intressanta han gjort på länge. Både till formen och innehållet. En uramerikansk skapelse från en exilfransman.

De Niro känns kanske lite väl trött som maffioso-val och Pfeiffer har aldrig haft någon komisk talang. Ändå hålls pulsen uppe. Tempot är uppskruvat, men har väl avvägda andningspauser. En liten metadetalj är att Pfeiffer användes i gangsterfilmen Gift med maffian i slutet av 80-talet.

Filmens höjdpunkt är när barnen Belle och John ska luska ut hierarkin och rollerna i skolan. Vilka som är nördar, det populära tjejgänget, de dumma sportkillarna och mobbarna. De får betala ett högt pris, men som maffiabarn har de lärt sig att använda både sina fysiska och psykiska talanger. Scenen när Belle går loss på en kille med ett tennisracket är oförglömlig.

Action och komedi löper alltid en risk att tippa över till det andra. Ska det vara för våldsamt eller för roligt. Att få till glimten i ögat är en filmisk konstform. Fråga bara mannen bakom Pulp Fiction och Jackie Brown. Farväl till maffian är en bagatell som åtminstone funkar till hälften. Dipparna och topparna jämnar ut sig till en helt ok italiensk pajdeg. Ibland överjäst och ibland med välsmakande lufttorkad skinka.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”Farväl till maffian” – filmrecension för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: