”A Texas Love Story” – filmrecension för BT

06Dec13

A_Texas_love_story

EN VACKER WESTERNBALLAD

A Texas love story
Regi: David Lowery
Med: Casey Affleck, Rooney Mara, Keith Carradine, Ben Foster, Jacklynn Smith m fl
Genre: Drama
Betyg: * * * *

Debuterande regissören David Lowery har studerat den mästerliga filmaren Terrence Malick noga. Både vad det gäller foto, tematik och rytm i berättandet. Malicks Det grymma landet (1973) handlar om två brottslingar på rymmen, Himmelska dagar (1978) utspelar sig mestadels på vackert svajande vetefält. Lowery vill föra Malicks arv vidare. Ingen lätt uppgift, men den lågmälda intensiviteten i A Texas love story finns där.

Öppningsscenen är stiligt ljussatt med ett ungt par där hon verkar vilja rymma från honom som i en lek. Den övergår i en våldsam duell mellan samma par (Bob och Ruth) och polisen. De är överbemannade och fångade i ett trähus. Deras partner skjuts ihjäl. Bob anger sig själv och åker in i fängelse, men svär på att återvända till Ruth och dottern Sylvie som han aldrig träffat.

Åren går. Mor och dotter vänjer sig vid ett ensamt liv med en frånvarande far som hon älskar oavsett. Den äldre grannen Skerritt (ännu ett fulländat porträtt av veteranen Keith Carradine) agerar surrogatpappa och beskyddande ängel. Medan vi ser hur livet pågår hos Ruth och dottern hör vi Bob läsa upp citat från sina egna brev. Rader som ”Every day I wake up thinking today’s the day I’m going to see you, and one of these days that will be so” blir därför ännu mer gripande och påtagliga.

Bob lyckas så småningom rymma, men lever frivilligt med det ständiga hotet från lagen. Faran lurar bakom varje hörn på ett sätt som bara miljöerna från en dammig småstad kan framkalla.

A Texas love story är som en jordig Nick Cave-ballad, ett mörkt stämningsstycke från den amerikanska södern. En modern westernvariant som är sällsynt idag. Inte originell i sitt utförande, men tillräckligt rörande. Dessutom en stark kompletteringsfilm till Mud som gick upp tidigare i år.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”A Texas Love Story” – filmrecension för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: