”Perfect mothers” – filmrecension för BT

13Dec13

Two Mothers2

Perfect mothers
Regi: Anne Fontaine
Med: Naomi Watts, Robin Wright, Xavier Samuel, James Frecheville, Ben Mendelsohn m fl.
Drama
Betyg: * *

Perfect mothers är väldigt långt ifrån en perfekt film. Den är baserad på nobelpristagaren Doris Lessings novell The Grandmothers om två mödrar som faller för sina respektive söner. Jag har inte läst förlagan, men kan tänka mig att det psykologiska djupet och personlighetsklyvningarna är mil bättre än hos filmen.

Pojkarna (Tom och Ian) växer upp samtidigt som mödrarna inte förändras en millimeter. De är fortfarande pinnsmala och fnissar som småtjejer. Sönerna har däremot blivit ”like greek gods”, som Lil (Naomi Watts) och Roz (Robin Wright) uttrycker det med upphetsning i blicken. Den tveksamma känslan av incest är svår att skaka av sig.

Förhållandena pågår smärtfritt i ett par år. Paren är kära och softar nere vid strandhuset längs den australienska kusten. De skrattar och dricker rödvin. Killarna surfar, kvinnorna solar. Livet deluxe.
När den ena sonen blir erbjuden ett teaterjobb i Sydney kan han inte tacka nej. Här ska den dramatiska vändningen komma. Den är tyvärr inte tillräckligt dramatisk. Tom blir kär i pjäsens kvinnliga huvudrollsinnehavare parallellt med att Lil går hemma med åldersnoja.

Filmen tar sig själv på alldeles för stort allvar. Det har den varken belägg eller täckning för. Perfect mothers blir snarare som ett förlängt såpaavsnitt, fast med snyggare foto.
Det finns en tendens till starka tonskiftningar i filmens slutfas och Wright är  strålande rollsatt som den ena modern, men med tanke på att Watts är en av medproducenterna förväntar man sig betydligt mer glöd hos henne. Om tyngdpunkten hade legat på sorgen, konflikterna och det komplexa i situationen hade Perfect mothers kunnat bli ett bergmansk kammarspel. Nu lämnas du oberörd, blåst på konfekten och tom. Som att ha blivit serverad en trerätters middag utan kryddor.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”Perfect mothers” – filmrecension för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: