”12 years a slave” – filmrecension för BT

20Dec13

DF-02720.CR2

12 years a slave
Regi: Steve McQueen
Med: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Paul Dano, Lupita Nyong’o, Brad Pitt m fl
Kategori: Drama
Betyg: * * * * *

Solomon Northup lever ett tryggt liv med sin familj under samma förutsättningar som alla andra i samhället. Han är en fri man. När han får löfte om att jobba på en cirkus blir han istället kidnappad, kastad i en fängelsehåla för att sedan slussas ut på slavmarknaden.

12 years a slave är en extremt fysisk upplevelse. Både i närbildsestetiken och hur en mänsklig kropp förnedras, slits sönder hela tiden är på gränsen till utplåning. Piskrappen gör ryggarna till köttslamsor och det humana värdet är noll. Tortyren är lika magstark som den totala avsaknaden av empati för någon som råkar ha en annan hudfärg.
En scen i filmen blir mittpunkten för lidande. Den är utdragen och det enda vi ser är någon som skippar efter andan medan människor i bakgrunden går omkring oberörda. Det är ett exempel på hur regissören helt utan skygglappar låter oss riktigt känna plågan när vi sitter i biostolarna. Vi kan inte värja oss. Med musik i bakgrunden hade vi kunnat titta bort, men så enkelt kommer vi inte undan.

Steve McQueens film är också en uppvisning i hur rollsättning kan vara skrämmande bra. Framför allt i två fall. Inte nog med att Chiwetel Ejiofor gör sitt livs gestaltning. Michael Fassbinders sadistiske och samtidigt djupt tragiska figur Edwin Epps är så genuint spelad att en favoritskådespelare nästan vänds till ett hatobjekt. Det kommer ta några filmer innan hans porträtt kommer kunna smältas.

Frågan är då varför 12 years a slave är relevant idag och inte bara ett fruktansvärt tidsdokument? Situationen för svarta i USA fortsatte lång tid framöver. Andra former av slaveri existerar fortfarande runt om i världen. Oavsett om det är barnarbete, prostitution eller tvångsgifte. Det kallas inte slaveri, men grundprincipen är densamma.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”12 years a slave” – filmrecension för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: