”Sådan far, sådan son” – filmrecension för BT

21Feb14

like-father-like-son-02

Sådan far, sådan son
Regi: Hirokazu Kore-eda
Med: Masaharu Fukuyama, Machiko Ono, Yoko Maki, Riri Furanki m fl.
Kategori: Drama
Betyg: * * * *

Tänk att behöva lämna bort sitt sexåriga barn till sina biologiska föräldrar. Att ha levt så många år i ovetskap och plötsligt bli fråntagen det du älskar mest för att byta bort det till någon du inte känner. Det är grundhandlingen i Cannes-belönade japanska filmen Sådan far, sådan son.

Fadern Ryota är kall och fördomsfull och drivs av ett styvt patriarkalt tillvägagångssätt. Han är krävande och sträng och håller en distans till sin son Nobuko, både psykiskt och fysiskt. Barnet ska vara så självständigt som möjligt så att han har tid och uppslukas av sitt jobb. Yudai är totala motsatsen och dedikerar hela sin tid och sitt hjärta åt sin Ruysei.

I filmer med liknande tema är det sällan pappor sätts i centrum och det gör Sådan far, sådan son ännu mer intressant. Det finns möjligen en allmän tanke om att empatin hos män inte är lika stor som hos kvinnor.
Familjerna, som kommer från helt olika ekonomiska förutsättningar, försöker hålla så god min som möjligt inför barnen och samtidigt vidhålla ett slags hopp. När tiden är kommen för det oundvikliga bytet är det hjärtslitande bortom ord.

Omställningen är svår och fylld av både sorg och frustration för alla. Hur svarar man ett barn som frågar varför han plötsligt ska bo någon annanstans och inte får träffa sin riktiga familj. Ryota kommer till den punkten då han säger ”du kan kalla dina riktiga föräldrar för mamma och pappa och oss för mor och far”. Tanken är att göra situationen mer greppbar. Förvirringen för barnet blir så klart ännu större.

Sådan far, sådan son är aldrig en gråtmild melodram. Många asiatiska regissörer har förmågan att skapa något djupt sorgset som både tar upp samhällsperspektiv, mänskliga värden och klasstillhörighet. Regissören Hirokazu Kore-eda gör detta med ett finstilt och känslodrabbande handlag.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”Sådan far, sådan son” – filmrecension för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: