Nicole Sabouné – konsertrecension för HD

22Feb14

Nicole+Saboun

Nicole Sabouné
The Tivoli, Helsingborg
Fredag 22 februari
Rock
Betyg: 4

Knallröda läppar, en svart hoodie och mörka gestalter omkring sig. Nya Skånefyndet Nicole Sabouné och bandet vet hur man skapar spänning. Det är som att förflyttas till 1983 och en Londonklubb där Siouxsie & the Banshees och The Cure är huvudakterna. Alltså nio år före Sabouné föddes. Hon förvaltar 80-talet utan att låta förstockad.

Vad symbolen på skärmen bakom henne betyder vet hon nog bara själv. En strålande kub med en ännu mer strålande triangel ovanför. Samma som på konvolutet till hennes album ”Must exist”. Den ser ut som en snygg tatuering eller som en illustration från egyptisk mytologi. Inramning är mystisk och myskuslig. Ibland ser Sabouné ut som en vålnad från ”Sagan om ringen”.

Det är skönt att någon från alla otaliga talangjaktsprogram faktiskt växer fram och låter relevant. Sabouné var med i The Voice Sweden för några år sedan. Ola Salo var en av domarna och tog sångerskan under sina vingar, blev hennes mentor. Han visste hur han skulle kunna forma henne till något utanför det slätstrukna.

Debutskivan är i min bok inget storartat. För välpolerad och aningen för The Sounds-lik. Live blir den något annat. Den får ett annat liv – råare, tuffare och mer bombastisk. Definitivt mer intensiv och organisk. Som om att den behövde stöpas om för att komma fram i rätt ljus. Eller mörker snarare. Låtarna är så klart desamma, men upplevs annorlunda.

Det känns som att Sabouné får leva ut det innersta på ett annat sätt. Inte behöva hålla tillbaka något för att studiorävarna tycker det. Nu är det visserligen Lasse Mårtén (Lykke Li och Johnossi) som producerat och han har fått fram det storslagna.

När bandet går av scenen undrar man vad hon egentligen ska köra som extranummer. Hon har ju gått igenom hela skivan. Jag hoppas på en cover. Så blir det. Suicides glimrande ballad ”Dream baby dream”. Sabouné visar upp lika mycket snille som smak. Sångerskan har förhoppningsvis en lång karriär framför sig. Det är hon värd.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Nicole Sabouné – konsertrecension för HD”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: