Oscars 2014 – en krönika för BT

04Mar14

Gravity

En man som hänger i en snara flera minuter där vi bara hör honom skippa efter andan. Personligen trodde jag att scenen från 12 years a slave var för magstark för Oscarsjuryn. Jag hade fel. Förra årets bästa spelfilm fick tre välförtjänta statyetter. För bästa film, kvinnlig biroll (den fantastiska Lupita Nyong’o) och bästa manus baserat på litterär förlaga. Men det kanske roligaste av allt är att en av vår tids mest intressanta regissörer Steve McQueen förs fram i ljuset.

Golden Globe, Oscarsgalans lillasyster, brukar alltid vara en fingervisning om hur det ska gå på ”the big night”. Därför blir det sällan några skrällar. Antingen blir det samma filmer eller skådespelare som får priserna eller möjligen en annan nominerad. Samma gällde i år och ögonbrynshöjandet uteblev.

Själv hade jag gärna sett att Her skulle fått ett par guldgubbar till. Spike Jonze-fimen gick upp i Sverige för några veckor sedan och är en oerhört rörande mix mellan sci-fi och relationsdrama. Den fick nöja sig med manus ej baserat på litterär förlaga.
Galans stora vinnare blev inte helt otippat Gravity om två astronauter som driver omkring i rymden efter en olycka på deras rymdskepp. Fotot är magnifikt, specialeffekterna och känslan av hopplöshet likaså. Som helhet är filmen lite ”skakig”, men ändå tillräckligt imponerande.

Överraskning 1: American Hustle nominerades till tio oscars men hela staben fick gå hem tomhänt. Christian Bale som Irving Rosenfeld gick förmodligen upp lika mycket som Matthew McConaughey gick ner för rollen som cancersjuke Ron i Dallas Byuers Club I en rättvis världs skulle de väl kunna fått dela på steken.
Överraskning 2: Meryl Streep fick inte ännu en oscar för ännu en roll. Hennes cancersjuke och bittre mor i En familj fick se sig slagen av Cate Blanchett och hennes sorgsna rolltolkning av världsfrånvända Jasmine i Woody Allens Blue Jasmine. Ett utmärkt val.
85:e Oscarsupplagan hade ett väldigt starkt startfält. Vi kan bara hoppas att det fortsätter så.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Oscars 2014 – en krönika för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: