”Stockholm Stories” – filmrecension för BT

07Mar14

photo_l

Stockholm Stories
Regi: Karin Fahlén
Med: Jonas Karlsson, Cecilia Frode, Marie Richardson, Julia Ragnarsson, Gustaf Hammarsten m fl.
Genre: Drama
Betyg: * *

Episodfilmer bygger på historier som vävs ihop och har ett samband. Karaktärers vägar korsas och bildar något gemensamt. Robert Altmans Short cuts är fortfarande oöverträffad i genren och en av 90-talets bästa filmer. Kanske för att den bryter mot så många dramakonventioner och pendlar intelligent mellan olika känslolägen.
Stockholm stories vill så gärna vara en svensk Short cuts eller Magnolia. Men det vill sig inte riktigt.
I persongalleriet hittar vi bland annat överklasskillen Douglas som är kär i Anna som precis dumpats av landets finansminister vars assistent Thomas har fått ett brev av reklamgeniet Jessica som hon på måfå skickade till honom. Anna är också syster till den aspirerande författaren Johan (Jonas Karlssons) alter ego. Så långt allt klart. Eller?

Det kanske största problemet med långfilmsdebuterande Karin Fahléns film är att den både vill vara karikatyrsbaserad och allvarlig på samma gång. Därför blir förvirringen istället ett störande moment. Tonträffen slirar. Vyer från ett ovanifrånperspektiv över en storstad som metafor för människors sammankopplade vardag är inget nytt, men effektiv på sitt sätt.

Det mest uppslitande och rörande ”kapitlet” är det mellan Anna och finansministern som spelas av Marie Richardson. Här träffar känslorna helt rätt utan att bli klyschiga. Julia Ragnarsson som spelar Anna ska definitivt bli intressant att följa. Hon är lysande. Frode visar också upp en kall sida av sin humor som är underhållande.

Stockholm stories är självupptagen och vet aldrig riktigt vilket ben den ska stå på. Episodfilmer ska som sagt alltid ha flera ben som blir till en sammansatt kropp där både hjärta och hjärna samarbetar. Fahléns film hankar sig fram och känns mestadels som frakturer.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”Stockholm Stories” – filmrecension för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: