Tiger Bell – konsertrecension för Helsingborgs Dagblad

16Mar14

Tiger_Bell_20_973003v530x800

Tiger Bell
The Tivoli, Helsingborg
Lördag 15 mars
Betyg: 4

Punk ska vara frenetisk, kaxig och träffa dig i magen. Pop ska vara melodiös, smart och träffa dig i hjärtat. Lyckas du kombinera detta har du ett lyckat koncept. Luleå/Stockholm-tjejerna i Tiger Bell har hela paketet.

Det drar igång utan pardon. Basisten Canan Rosén är den fysiska motorn och ledaren som på något sätt samlar ihop alla. Triggar igång både publik och bandet själva. Sångerskan och gitarristen Lovisa Thurfjell är cool och övervakar rummet. Andra gitarristen Lisa Lövgren har lika mycket kontroll över solona som körandet och taktfastheten. Trummisen Lotta Wennström syns inte bakom sitt hår som täcker hela ansiktet. Hon slår stenhårt och använder den underskattade koklockan i några låtar. Frågan är om kvartetten inte fick punken i modersmjölken och att bandet blev den fördröjda koliken.

Bandet lever efter mottot ”en bra låt är en kort låt”. Och det går snabbt. Sällan är låtarna över treminuters-sträcket. Inget utrymme för smörande och smickrande. Precis som det ska vara. Det som skiljer Tiger Bell från många andra är deras sinne för smarta melodier och små oväntade instick. Samtidigt sviktar aldrig humorn. Inspirationen från Cheerleader-kläder känns inte som ironi utan som ett girlpower-statement. De verkar brinna för det här permanent.

Mycket punk har en tendens att vara slaskig och bara ”åt helvete med kapitalet”-banal. Otajt och medvetet skräpig. Tiger Bell har nött i replokalen, hittat sitt sound och dedikerat sina själar till att inte vara ännu ett band i mängden. De bryter egentligen ingen ny mark i genren, men agerar som om det är intentionen. De kan sitt Ramones, sitt The Clash och sitt Hellacopters. De snor till och med kompet från ”London calling” vid ett tillfälle. Kvällens val av cover är oväntat. Istället för något givet blir det ”Vi kommer att dö samtidigt” av Säkert!. Den omvandlas till en glödande Ebba Grön-dänga.
Tiger Bell både kan och borde bli stora. Här på hemmaplan och över Atlanten. Punk slut.

Fredrik SöderlundNo Responses Yet to “Tiger Bell – konsertrecension för Helsingborgs Dagblad”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: