”Memories of Bengt Hallberg” – konsertrecension för HD

22Mar14

800

Memories of Bengt Hallberg
Dunkers, Helsingborg
Fredag 21 mars
Jazz
Betyg 4

En kille i randig, långärmad tröja och keps är lite exotisk en kväll som denna. Det är blazer/byxa, kostym, koftor, scarfs och vackra klänningar som gäller när Bengt Hallberg ska få sin vördnadsfulla tribut. Som recensent sticker jag ut på ett fullsatt Dunkers.

Hallberg skulle egentligen stått på scenen och spelat, men gick bort i somras. Han var en av jazzlegendarerna i Sverige tillsammans med namn som Jan Johansson, Lars Gullin och Arne Domnérus. Ikväll är Georg Riedel bandledare med Bohuslän Big Band som maffig orkester där bland andra Jan Allan finns på trumpet. Suveräna pianisten Jan Lundgren är ungtuppen i gänget och drar ner mest applåder när han framför det sorgsna solostycket ”Autumn walk”. Här vattnas det i ögonen hos både publiken och på scenen. Alla sitter hänförda och vågar knappt andas. Lundgren har den effekten med sitt lätta handlag och den melankoliska tonträffen.

Konserten blandas upp med alla olika jazzmusikstilar. Folkvisor, storband, ballader, blues och valser. Allt skiftar i tempo, stämning och arrangemang. Det hela hålls ihop utan att något känns förutsägbart. Klassiker som ”Visa från Utanmyra”, ”Dinah” och ”Ack Värmeland du sköna” står sida vid sida med Miles Davis, musik från Madicken och nyskrivet hyllningsmaterial. Det nordiska vemodet finns ofta där.
Riedel är fantastisk i sin roll som musikalisk guide bakom notstället. Han träder fram som en lite mer nerklädd och professorliknande Duke Ellington.

Kvällens ihållande komiska inslag är namnfelsägningar och glömska över vad bandmedlemmar heter. Det börjar med att presentatören uttalar Riedel som Ridell och sedan fortsätter det. Riedel har även många anekdoter att berätta genom alla år som han och Hallberg spelade tillsammans. Den roligaste är förmodligen den om när Hallberg arrangerade om Norges nationalsång. Invånarna tog det som en grov förolämpning och rasade.

Hallberg ser nog på i sin jazzhimmel med både skratt och tårar. Oavsett njuter han säkert lika mycket som alla vi i konserthuset.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”Memories of Bengt Hallberg” – konsertrecension för HD”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: