Nine Inch Nails på Forum – konsertrecension för Helsingborgs Dagblad

14Maj14

Screens

Nine Inch Nails
Forum, Köpenhamn
13 maj
Rock
Betyg: 4

Talesättet säger – ”när fan blir gammal blir han religiös”. Trent Reznor i Nine Inch Nails har inte blivit religiös. Däremot spenderar han otaliga timmar på gymmet. Han är ett muskelpaket och mil från den tanige nihilisten som sjöng ”I’m the one without a soul. I’m the one with this big fucking hole”. Han mår bättre helt enkelt. Inget ont i det.
När hans band Nine Inch Nails bildades i slutet av 80-talet var de något nytt. Men tog några år innan den kreativa djävulen släpptes loss på allvar. Både ep:n ”Broken” och albumet ”The Downward spiral” är moderna klassiker. De bröt ny mark och var furiösa blandningar mellan mörk industri och rock.

20 år senare har desperationen blivit snällare och frenesin mildare. Det känns förbjudet att använda tamburin och skrika för många ”yeah”. Framför allt när det kändes helt otänkbart för Reznor en gång i tiden. När bandets äldre material spelas händer något annat under konserten. En annan sorts magi träder fram.

Men det som kanske låter för negativt här är egentligen bara resultatet av smärre besvikelse. En insikt att även ens hjältar blir äldre. Nine Inch Nails var ett helt annat band på Roskilde 2000 men det går aldrig inte att förneka deras storhet. När gigantiska gotiska fönster dyker upp bakom gruppen och allt badar i ett eldhav är effekten slående.

Personen framför mig kollar sin mobil med jämna mellanrum. Med tanke på att Reznor var ett tekniskt geni när han slog igenom och tog musikmodernitet till nya höjder känns det som att cirkeln är sluten. Insikten är både oroväckande och naturlig.

Köpenhamns-konserten är i stora delar fantastisk – rasande skicklig både bildmässigt och musikaliskt. Det nyare materialet är visserligen inte lika bra som det klassiska, men smygs in snyggt. Han fyller 49 är på Norges nationaldag och det här blir snarare som hans present till oss.
Det slutgiltiga intrycket är att det som slog en hårt i både kropp för själ för 20 år sedan fortfarande rör upp emotionella stormar.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Nine Inch Nails på Forum – konsertrecension för Helsingborgs Dagblad”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: