Kent på Mejeriet – konsertrecension för Helsingborgs Dagblad

15Maj14

24KENT15

Kent
Mejeriet, Lund
14 maj, 2014
Pop
Betyg: 5

”Sveriges bästa band”. Tre ord som börjar bli utslitna. På Mejeriet bevisar Kent att de är det bästa vi har i Sverige. Jag har sett dem ett tiotal gånger. Detta slår allt. Allt känns som en nytändning. Som ett band som var lika hungriga som för 20 år sedan. Det är magiskt och stort att bevittna. Det nya materialet växer som ett torn. Uppumpat men ändå fjärdelätt. Körsångerskorna Naomi Pilgrim och Miriam Bryant lyfter allt till ny nivå som sångaren Jocke Berg säger. De skulle varit tre, men Ida Redig är tyvärr sjuk. De andra två lyfter taket på egen hand. Resultatet är ett vackert väckelsemöte i elektronisk pop. Som ett perfekt välbalanserat vin. Kent gör fortfarande Depeche Mode-skivor som syntgubbarna inte längre mäktar med.

Jag har alltid tyckt att bandet haft en förmåga att välja lite ”fel” material live. Allt är så klart relativt beroende på vad som är ens favoriter. Men den här gången är valen briljanta och oväntade. I ”Hjärta” badar allt i blodrött, ”Isola”-favoriten ”Innan allting tar slut” är en välkommen överraskning. ”Stoppa mig juni (lilla ego)” är en tung och mörk ballad i original. Här är den uppdaterad till 2014 och paketerad som ett beatpaket. Det blir också uppenbart att senaste albumet ”Tigerdrottningen” är ett av kvartettens bästa. På ytan är låtarna från senaste albumtrippeln luftigare, varmare och mer hoppfulla. Men faktum är att Bergs texter har blivit syrligare, rakare och mer politiska. Inte minst i ett spår som ”La belle epogue”.
”999” och ”Socker” drar ner mest jubel. Allsången är bedövande. Rysningarna går genom kroppen och huden knottrar sig.

Avlutningen med praktverken ”747”, där publikens händer svajar som ett vetefält, och ”Mannen i den vita hatten” kommer förmodligen aldrig bli tröttsam. Ikväll är de mäktigare än någonsin. Intima och storslagna på samma gång.
Kent har börjat med strategin att köra en mindre klubbturné innan de gigantiska sommarkonserterna. Att få se Eskilstunas The Beatles i den här omgivningen är overkligt och ”alldeles, alldeles underbart” för att citera Askungen.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Kent på Mejeriet – konsertrecension för Helsingborgs Dagblad”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: