Goran Kajfes & Subtropic Arkestra – konsertrecension för HD

05Sep14

Goran_Kajfes1

Goran Kajfes och Subtropic Arkestra
Moriskan, Malmö
Torsdag 4 september
Genre: Jazz
Betyg: 4

Scenen på Moriskan är röd. Draperierna. Ljuset. Goran Kajfes musik med sitt Subtropic Arkestras är också ursinnigt röd.
Tyresö-sonen är en av Sveriges mest älskade, hyllade och mångsidiga jazzmusiker. Hans trumpet både skär, går ner i sansat ballad-mode och håller en suverän rytm. I sitt band har han alltid flera av landets mest innovativa jämlikar som Jonas Kullhammar, Johan Bertling, Per ”Ruskträsk” Johansson och Johan Holmegard.
Det är bandets cross over-stil som gör dem så populära i alla musikkretsar och åldrar. Framför på grund av sina blandade inspirationskällor – tysk 70-kraut som Can och Amon Düül, brasiliansk bossa, psykedelisk brittisk jazzrock, elektroniska beats, stök från Miles Davis fusionperiod och så klart Pharoah Sanders och Sun Ra. Listan är lång, snårig och fantastisk. Namedropping är omöjligt att komma ifrån. Att se denna musikaliska alkemi är unikt och en befriande hybrid. Det är inte traditionell jazz i den puritanska meningen. John Coltrane absolut och ovan nämnda namn definitivt. Till och med 6/8-delstakter och en ”dansbandslåt” som Kajfes kallar den. Skillnaden är att låten är mer rakt spelad utan krusiduller. Bra som en andningspaus mellan det mer furiösa, utsvävande och experimentella.
Responsen är överväldigande från start. Nästan hysterisk. Och Kajfes själv är lika tagen som publiken. Man ser och hör hur lycklig han är. Han tackar från hjärtat och kommer in två extra gånger.
När 90 minuter är färdiga känner du dig omskakad med lite ringade i öronen och att du stundtals har upplevt något fantastiskt svängigt, egensinnigt och balanserat.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Goran Kajfes & Subtropic Arkestra – konsertrecension för HD”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: