”80-åringen som tar över hjärtat” – Leonard Cohen-artikel för ETC (14-09-29)

29Sep14

leonard-cohen

Han är både poet, musiker, nybliven 80-åring och har ett nytt album ute. Leonard Cohen vägrar att lägga hatten och kostymen på hyllan. Det ska vi vara tacksamma för, menar svenska musikjournalister.

”Hans förmåga att fånga de stora känslorna och uttrycka dem på ett sätt som aldrig känns fånigt eller pretentiöst”.
Svaret kommer från musikskribenten Jenny Bergquist när frågan om Leonard Cohens storhet kommer upp.
Det sammanfattar den molokne kanadensaren bra.
Sedan slutet av 60-talet har Cohen stått för ett eget uttryck som genomsyrar hela hans nästan 50-åriga karriär. Han var redan en etablerad och publicerad poet när han omvandlade sina dikter till vackra poptexter. Det gör honom till den första i sitt slag. Han hade ett försprång jämfört med generationskamrater som Van Morrison, Bob Dylan och Neil Young.
På senaste skivan Popular problems sjunger Leonard Cohen mörkare än någonsin. Han framkallar känslan av att befinna sig i gränslandet mellan en rökfyllt dekadent nattklubb och en djup grotta där det finns whiskey i mängder.

Leonard Cohen har alltid varit en kritikerfavorit som dessutom sålt över 60 miljoner album. Han har lyckats hålla en konstnärlig konsekvens utan att dyka ner i utsvävande områden som han inte behärskar.
– Jag tror hans popularitet beror på de universellt vackra kärleksaforismerna i hans lyrik, men i oemotståndlig kombination med en oerhört stark melodikänsla – alltid i nostalgisk mollton, säger musikjournalisten Andres Lokko.
Cohen är också urtypen för den vemodige poeten. Den kedjerökande musikern och gentlemannen med kvinnor i drivor. Han har skrivit om både blåa regnrockar, Janis Joplin och en slaktare.
– Jag har alltid valt att lyssna på Cohen framför att läsa honom. Hans djupa röst tillsammans med det oftast stillsamma låttempot och de välformulerade texterna. Det är där jag har mest utbyte av honom, säger Ebba Lindquist.

Photo of Leonard Cohen

2009 släppte sångerskan Ebba Forsberg hyllningsskivan Ta min vals med översatta texter av Mikael Wiehe. Det som lockade henne att göra skivan var delvis för att även hon tycker Cohen är en av de främsta poeterna och lyrikerna genom tiderna.
– När jag lyssnar på Cohen känner jag ödmjukhet, rå närvaro och gemenskap med livet och lidandet. Jag får kontakt med min egen sårbarhet.
Ebba Forsberg tycker det är lätt att dras in i Leonard Cohens galleri av skildringar. Religion är också ett ämne som ständigt återkommer i Cohens textvärld och behandlas på många plan – både kritiskt, som något livsavgörande och samtidigt som en ouppnåelig frälsning. Sångaren valde att spendera fem år mellan 1994 och 1999 i ett zenbuddistiskt bergskloster utanför Los Angeles. Forsberg har sin teori om varför han valde detta något oväntade avbrott.
– Därför att han behövde hjälp att hitta sin väg och behövde utveckla sin disciplin för att sedan komma tillbaka till sin uppgift som han nu fortsätter att arbeta med.
Jenny Bergquist kan också förstå när en världsartist som Cohen gör valet att isolera sig från all yttre påverkan.
– Jag kan verkligen uppskatta det med honom. Att en framgångsrik människa väljer att dra sig undan för att utforska andra värden i livet än de som kommersiell framgång för med sig.

straightaheadzen-by-dom-scaled10001

Leonard Cohen har heller aldrig dragit sig för att skriva sexuellt explicita texter – detaljerade beskrivningar av både kroppen och det motsatta könet. Nästan som en verbal skulptör som skapar på pappret istället för i marmor. Gubbsjukt eller en man av sensibilitet ut i fingerspetsarna?
– Han skriver ju till oss och för kärleken. Cohen är kompromisslös och vacker hela vägen in i hjärtat, säger Ebba Forsberg.
Andres Lokko fyller i:
– När han sjunger om nakenhet är det ofta symboliskt. Det handlar om mänsklig nakenhet. Texterna är snarare andliga än fysiska.
Tycker du han passerar som den obotliga kvinnokarlen?
– På sätt och vis har han i hela sitt liv personifierat den stilige poetens bråddjup enligt formulär 1A med tusentals högst pinsamma lärjungar världen över som resultat. Men det sistnämnda är förstås inget Cohen har kunnat styra över.

Musikskribenter väljer favoritskivor

Songs of

Jenny Bergquist:
”Förutsägbart ja, men jag säger Songs of Leonard Cohen. Troligen för att min pappa spelade den så ofta för mig när jag var liten. Den känns som en trygg filt! Jag är även svag för I’m your man men lyssnade nästan sönder den under en tågluff samma år som den släpptes”

Love and hate

Joel Sjöö:
“Min Cohen-favorit är helt klart Songs of love and hate. Den har den allra svartaste deppen i ”Avalanche” och ”Dress Rehearsal Rag” (där jultomten kommer med rakblad…) och de två vackraste refränger han skrivit i Love Calls You by Your Name och Famous Blue Raincoat”

Ladies man

Andres Lokko:
”Death of a ladies man. Inte för att det rent objektivt är hans bästa album men det fångar, mycket tack vare Phil Spectors smått vansinniga produktion, exakt vad som står på burken med en sådan smärtsam desperation och solkig sorg”

Fakta
Leonard Norman Cohen föddes i Montreal i Kanada 1934. Han lärde sig spela gitarr i tonåren och började skriva poesi och romaner ungefär samtidigt. Flytten till New York 1955 betydde mycket. Där började han umgås med likasinnade och skrev diktsamlingar som debuten Let us compare mythologies (1956), The Spice-box of earth (1961) och Beautiful losers (1966)
Mellan 1994 och 1999 sökte sig Cohen till ett zenbuddistiskt kloster på Mount Baldy utanför Los Angeles.
Enligt utsago var låten Suzanne inspirerad av Dolly Parton. Han har sonen Adam som också är musiker. Cohen har släppt 13 studioalbum som sålt över 60 miljoner sammanlagt. Han har inspirerat en mängd artister – Nick Cave, Sisters of Mercy, Lloyd Cole, PJ Harvey och Tindersticks för att nämna några. En av hans mest älskade låtar är Hallelujah som har tolkats storartat av bland andra Jeff Buckley, John Cale och Rufus Wainwright. Cohen fyllde 80 år den 21 september och gav ut skivan Popular problems i samma veva. Det är dessutom 40 år sedan han släppte ett av sina mest hyllade album New skin for the old ceremony.

Text: Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”80-åringen som tar över hjärtat” – Leonard Cohen-artikel för ETC (14-09-29)”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: