General Knas – konsertrecension för HD

11Okt14

general-knas-52dc1ba02cfcd

General Knas
The Tivoli, Helsingborg
Fredag 10 oktober
Reggae
Betyg: 3

Hjärnan, hjärtat och rumpan. General Knas (Ivan Olausson Klatil) vägrar sluta förrän alla tre delar av oss har påverkats. Den skånska reggaemaestron vet vad han vill och förmedlar för full hals. När det gäller hals och sång är ”knasen” en toastare – snabb pratsång uppmixat med rappande. Ibland går det i en rasande fart och ibland skruvas tempot ner. Röststilen har alltid varit som en blandning mellan förfinad strupsång och attackerande hip hop.

Nu för tiden sjunger generalen inte bara om genrens påklistrade klyschor. Det som skulle vara en försvenskning av Jamaicas liberala drogpolitik. Världens våldsamma vindar har gripit tag och skakat om även Svalöv-sonen. Legendarer som bland andra Bob Marley, Peter Tosh och Burning spear hade alltid en politisk grund att stå på. De brann för sitt lands historia och samhällets orättvisor samtidigt som en marijana-cigarett brann i mungipan. General Knas omhuldar solidaritet och vill få oss att också göra det. Gemenskap, att våga vara oss själva, skita i normerna och säga ifrån när överheten sviker oss. Budskapet ska tränga igenom allt. Varje hjärta i publiken ska pumpa reggaeblod.

Och alla är med honom. Möjligtvis lite lojt ibland men det tänder till när det gäller. General knas har den förmågan. Han är en betydligt mindre intressant artist än Timbuktu. Bristen på variation gör det hela gäspigt emellanåt. Men glöden och viljan finns där hela tiden. Åren i bandet Svenska Akademien var en perfekt plantskola. Som sista låt gör han en ”cover” av sina forna bandmedlemmar. Det är den bästa stunden ikväll. När det klassiska möter ett rungande The Tivoli.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “General Knas – konsertrecension för HD”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: