”Matäckel” – artikel för magasinet Hunger

27Okt14

Matfilmen lever och frodas. Tidigare i höst hade Lasse Hallströms kulturkrockskomedi ”100 steg från Bombay till Paris” premiär. Nu kommer även ”Chef” om Carl som säger upp sig från en lyxrestaurang och öppnar en food truck. Oftast skildras mat på film som en vacker smältdegel mellan den grönaste paprikan, perfekta spaghettin och de smörstekta pilgrimsmusslorna. Men det ljusa måste alltid ha en mörk baksida. Här är en topp fem över det äckligaste som dukats upp i filmhistorien.

grande-bouffe-1973-07-g

”Brakfesten” (1973) av Marco Ferreri
Fyra män flyr till ett hus för att frossa ihjäl sig på mat, kvinnor och moraliskt förfall. De matar bland annat kalkonerna med nötter och konjak för att förhöja smaken när de ska laga till dem. I Ferreris händer blir filmen en svidande kritik mot en övergödd överklass. Det är både ett skamligt humoristiskt porträtt av människans ibland förkastliga beteende och dess individuella njutning.
Lärdom: Ät inte mer än du måste.

Bugs

4. ”Indiana Jones och de fördömdas tempel” (1984) av Steven Spielberg.
De må vara delikatesser i Indien men får de västerländska magarna att vända sig ut och in. Under en middag dukas levande ormar, skalbaggar, soppa med simmande ögon och aphjärna upp i rasande fart. Männen vältrar sig i maten. Huvudpersonerna sitter med gapande munnar. Det hela är såklart serverat med en stor skopa ironi men är nog så äckligt. Att jämföra med ”Octopussy” (1983) där James Bond får specialiteten ”stuffed sheep’s head”.
Uppmaning: Våga utmana smaklökarna.

Oldboy 8

3. ”Oldboy” (2003) av Park Chan-wook
Priset i kategorin ”matstund som sinnebild för ett galet tillstånd” måste gå till en scen i detta våldsamma sydkoreanska hämnddrama. Vid ett tillfälle äter huvudrollsinnehavaren Min-sik Choi en levande bläckfisk. Ryktet säger att scenen var tvungen att tas om tre gånger och att skådespelaren egentligen är vegetarian.
Lärdom: Att vara vegetarian innebär även att inte äta fisk.

Terry Jones as Mr Creosote and John Clees

2. ”Meningen med livet” (1983) av Terry Gilliam
Monty Python har drivit med allt och alla. De tar frosseriet till nya höjder i en av filmhistoriens äckligaste scener. Gigantiskt tjocka Mr. Creosote rullar in på en fin fransk restaurang och det första han får är en hink att kräkas i. Han fortsätter att spy. På städerskan, på servitören, på golvet. När han ätit hela menyn blir han erbjuden en liten mintvåffla varpå han sprängs.
Uppmaning: att äta måttligt är en dygd.

004-the-cook-the-thief-his-wife-and-her-lover-theredlist

1. ”Kocken, tjuven, hans fru & hennes älskare” (1989) av Peter Greenaway
Matfilmernas ”Citizen Kane” är en garanterad aptitdödare. En antites till hur matfilm hade sett ut tidigare och skulle se ut efter detta. Albert är en smaklös ägare till ett mattempel i förfall. Middagarna består av svineri, dekadens och sadism. Filmens vackra färger är en glamorös fasad till vad som egentligen händer bakom kulisserna. Den groteska slutscenen får alla kannibalfilmer att framstå som godispåsarna på ett barnkalas.
Uppmaning: Ät mindre kött.

Text: Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”Matäckel” – artikel för magasinet Hunger”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: