Elin Larsson Group – konsertrecension för HD

14Nov14

ELG-pressbild-3

Vågar ta ut svängarna utan att tappa svänget

Elin Larsson Group
The Tivoli, Cirkusscenen
Onsdag 12 november
Betyg: 4

Få har en egen klang. En melodikänsla där stök och bök får ta plats. Ett kollage av vemod, innerlighet och expressionism. Goran Kafjes har det, Esbjörn Svensson Trio hade det. Bara för att nämna några av de mest kända. Saxofonisten Elin Larsson har också allt och gör det storartat. Hon inleder med ett stilla solo. De andra fyra i hennes band följer tassande på efter några minuter. Smakfullt. Alla har sina egna färdigheter och knyter ihop det till en tajt säck. Särskilt bra är trombonisten Karin Hammar som har spelat med både Gary Burton och Nisse Landgren. Hon har tonträffen, variationen, kraften, det introverta och bär många låtar. Ger dem en extra dimension. En perfekt musikalisk blåssyster till Elin Larsson.
Från en låt inspirerad av alvskogen i ”Sagan om ringen” går bandet till ”Magknip”. Den stör mer, gör lite mer ont. Larsson spelar mycket staccato – korta, arga toner.
Det är alltid svårt att inte jämföra med saxofongiganter som till exempel John Coltrane, Sonny Rollins och Joshua Redman. Larsson klarar testet. Hon och hennes band tar ut svängarna utan att tappa svänget. Ibland påminner det till och med om Steely Dan fast utan popstommen.
Anledningen till att högsta betyget uteblir är att vissa låtar pågår för länge. Tio minuter kan kännas långdraget även för jazzmodernism.
Avslutande låttrion med bland annat en av kvällens höjdpunkter ”It’s gonna be ok” är missvisande i sin titel. Kvällen gick mer en ok. Väldigt mycket mer.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Elin Larsson Group – konsertrecension för HD”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: