INTERVJU MED DEBRA GRANIK – ARTIKEL FÖR ETC

16Nov14

MG_6681

HON SKILDRAR DE FATTIGA ÖVERLEVARNA

Regissören Debra Granik slog igenom med morddramat Winter’s bone. Filmen nominerades till en Oscar, fick pris på Stockholm Film Festival och blev början på Jennifer Lawrence karriär. Nu är Granik tillbaka i Stockholm med biker-dokumentären Stray dog.

Ron ”stray dog” Hall är Vietnam-veteran. Han lider av posttraumatiskt stressyndrom och går i terapi. Han är en klassisk mc-knutte med alla attribut, men har också fyra små hundar, en fru från Mexiko som lär sig engelska och bor i en husvagn uppe i bergen. Rons stora uppgift i livet är att vara en hjälpande hand för andra veteraner i samma situation. När filmaren Debra Granik gjorde det mörka mordramat Winter’s bone, där flera av skådespelarna var halvamatörer, porträtterade Ron en person i lokalbefolkningen.
– Jag kände att Ron var fascinerande, men att han bar på ett bagage. När jag började fråga honom så fick jag reda på mer om hans historia och privatliv. Att han gick i terapi och led av stressyndrom. Men han skämdes aldrig för att prata om det, säger Debra.
Hon förklarar att Ron har en egen intuition och är väldigt bra på att bryta isen när han träffar nya människor för första gången. Han har väldigt lätt för att gå fram och börja prata. Just därför fungerar han också som ett bra stöd för andra krigsveteraner, säger hon.
– Han vet hur man tröstar någon. Ron är visserligen som en stor björn, men han kan både morra förbannat och vara din bästa vän. Därför är han en intressant karaktär.

120 000 har tagit sitt liv efter kriget
När krigsveteraner kom hem från Vietnam var de så kallade ”damaged goods”– skadade paket som ingen ville ha med att göra. Folk var rädda för dem.
– De var ”mörkrets styrka”. Fula, arga, sa ”dra åt helvete” och hade alkoholproblem. 120 000 personer har tagit sitt liv efter kriget. Därför är det så fint att se hur Ron och några vänner har bildat ett eget samhälle där de kan bo utan att känna sig ständigt uttittade, säger Debra.

stray_dog_press

I Stray dog får vi träffa ett tiotal människor som alla lever i marginalen. Liknade situationer har även skildrats i Graniks två andra filmer Down to the bone och Winter’s bone. Samtliga utspelar sig i delar av Ozark-bergen i Missouri – ett ödsligt område där vintrarna är långa och svarta. I Graniks regi porträtteras framförallt de fattiga och bortglömda. När Stray dog gjordes var hon försiktig med att närma sig de människor som inte syns i filmen.
– Ron gav oss tydliga riktlinjer och sa att vi inte fick filma vem som helst. De skulle känna sig kränkta och bli arga. Men de som är med i filmen kände sig däremot väldigt ärade och speciella.
Regissören jämför det lilla samhället med en trollby. Människorna som bor där har små hus, plockar svamp, jagar hjort, gör sin egen alkohol och har långa skägg.

– Det finns något poetiskt i det. USA:s varelser i skogen. De fattiga överlevarna. När de grillar och äter vid ett tillfälle i filmen känns det som den sista måltiden, säger Debra med ett skratt.
Graniks film skildrar också motsättningar och inre slitningar. När Ron sitter hos psykologen berättar han om hur mycket han känner ånger, skuld och hur han söker förlåtelse. Han öppnar sig och scenerna är ömma och modiga. Samtidigt går han på patriotiska ceremonier och står med flaggan i topp för de stupade.
– Det är definitivt en konflikt, men det finns alltid ett ”och”. Ex-soldaterna kämpar hårt med den psykologiska biten. Att slippa leva med spökena som skrämmer dem om nätterna. Ron går igenom perioder där han hatar sig själv och undrar hur han kan rättfärdiga sig. Därför blev jag så förbluffad över att se hur mycket han älskar sina små hundar. Han skulle aldrig kunna svika dem och har dem nära sig hela tiden. Jag tror de heroiska ritualerna är två saker – dels ett sätt att visa hur de stupade är ihågkomna och dels ett sätt att sörja de som utan vilja blev ivägskickade i krig. Vi hör aldrig någon som ropar ”vi kämpade verkligen och gjorde det vi skulle”, säger Debra

”Såg så mycket fruktansvärt”
I filmen berättar Rons fru Alicia att Ron ofta tittar på krigsfilmer, som för att plåga sig själv.
– Vi får aldrig något ordentligt svar från Ron om varför han gör det, men jag tror det är en blandning av katarsis, bortträngning och identifikation. Han var där och såg så mycket fruktansvärt som fotsoldat. Han njuter inte, men känner väl en slags identifikation, säger Debra.
Andra samtal i filmen kretsar kring hur regeringen svek de hemkomna och i efterhand inte alls brydde sig om deras välmående, hur den rika överheten utnyttjade en lågt stående arbetarklass.
– Anledningen att vi gillar Ron är att han har sina privata stunder där han försöker intala sig själv att ingen är fienden. Ibland kunde det rinna över och han var precis på gränsen, men stoppade alltid sig själv i sista sekunden. Han är stark i det avseendet och ännu ett bevis på hans råa vänlighet, säger Debra.

DebraGranikRonHallStrayDog

Har du funderat något på din nästa film?
– Det blir nog en film om total förvirring. Ungdomar som vet vad de vill, men helt utan karta.
Hur var pressen efter Winter’s bone?
– Jag var både rädd och uppmuntrad. Undrade om jag skulle kunna göra en film i samma stil igen eller om människor bara skulle gilla den och inte filmerna efter det. Det återstår att se.

Fredrik Söderlund

FAKTA
Debra Granik är manusförfattare och regissör. Hon föddes 1963 i Cambridge, Massachusetts. Innan hon blev filmskapare avslutande hon studier i både politik och film. Hennes första långfilm Down to the bone (2004) hade Vera Farmiga (Up in the air) i huvudrollen och är fortfarande en av skådespelarens starkaste roller. Det stora genombrottet kom med Winter’s bone (2010) som förde fram Jennifer Lawrence i ljuset. Filmen vann många priser. Bland annat i Sundance, Berlin och Stockholm. Den nominerades dessutom till ”bästa utländska film” på Guldbaggegalan 2012.

Annonser


No Responses Yet to “INTERVJU MED DEBRA GRANIK – ARTIKEL FÖR ETC”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: