Vårens svenska biopremiärer – artikel för Etc.

21Jan15

Bandy-spelare från Somalia, lesbiska rockstjärnor och sadomasochistiska ceremonier. Vårens svenska filmskörd är en brokig skara som ska få oss att både skratta, gråta, fasas och bli förbannade.

* I nöd eller lust
Bröllopsfilmer står som vanligt högt i kurs. Kjell Sundvall regisserar bland andra Peter Magnusson, Magdalena In de Betou, Katarina Ewerlöf och John Ulveson i en situationskomedi. Isabella och Micke ska skilja sig just när de bjuds till systerdotterns tre dagar långa bröllopsfest, men fortsätter spela lyckligt gifta för att inte förstöra stämningen.
Premiär 3 mars.

* Filip och Fredrik presenterar TREVLIGT FOLK
Filip och Fredrik har doppat fötterna i alla slags vatten. I denna dokumentär följer de en somalisk spelartrupp och göra dem redo för bandy-VM i sibiriska Irkutsk. Temperaturen är runt minus 25 men glädjen på topp. Filmen ska spegla en tid präglad av misstro, polarisering och främlingsfientlighet. Fredrik och Filips humor är så klart också inklämd i skridskorna.
Premiär 28 januari.

* Dyke Hard
I långfilms-debutanten Bitte Anderssons film slåss ninjor, cyborger, och roller derby-tjejer mot ett lesbiskt hårdrocksband som är på väg att slå igenom. En mystisk miljonär gör allt för att stoppa dem. Som om upplägget inte låter skruvat nog så stöter vi även på motorcykelgäng, fängelseuppror och musikalnummer. Uttagen till Berlins filmfestival i februari.
Premiär 6 mars.

* Cirkeln
En natt, när månen färgas röd, befinner sig sex tonårsflickor i en övergiven folkpark. De är dragna dit av en mystisk kraft och är ”De utvalda – en grupp häxor med magiska krafter som måste lära sig samarbeta trots sina olikheter för att rädda världen. Regissör är Levan Akin som tidigare gjort ”Katinkas kalas” (2012).
Premiär 18 februari.

* My life my lesson
Åsa Ekmans (”Mammas comeback”, 2011) dokumentär handlar om en hel familjs efterskalv som våld i en nära relation skapar. Felicia vill leva ett vanligt tonårsliv men hennes barndom hindrar henne då hon vuxit upp mitt i sin styvpappas misshandel av sin mamma.
Premiär 13 mars

* Miraklet i Viskan
Bjarne driver en flyttfirma tillsammans med sin fru Malin, men det går knackigt och de behöver låna pengar. På andra sidan älven bor Bjarnes svärfar Halvar. De två har aldrig kommit överens, vilket bottnar i en 20-årig konflikt fylld av lögner, tjurig stolthet och envis prestige. För att rädda firman ser Malin ingen annan utväg än att gå över älven för att be Halvar att borga för lånet. Ett beslut som kommer att få oanade konsekvenser.
Premiär 17 april.

* Svenskjävel
23-åriga Dino drömmer om ett annat liv. Som hundratusentals andra ungdomar lämnar hon arbetslöshetens Sverige för att söka lyckan i Norge. Men Dino fastnar i en destruktiv spiral av tillfälliga jobb, pengabrist och hårt festande. När hon bryter armen och förlorar jobbet börjar hon tillfälligt extraknäcka som hushållerska i ett norskt medelklasshem. Tidigare Aftonbladet-journalisten och författaren bakom ”Vi som aldrig sa hora” Ronnie Sandahl har regisserat filmen.
Premiär 27 mars.

* Försvaret
Ett dokumentärt kammarspel inifrån Migrationsverkets låsta förvar där människor frihetsberövas i väntan på tvångsutvisning. Med unikt tillträde till en sekretessomgärdad plats skildras ett samtida drama ur både personalens och migranternas perspektiv.
Premiär 10 april.

* Storm över Anderna
Josefin föddes 1988 i Sverige. Samma år gick hennes peruanska faster Augusta bort. Josefin har i hela sitt liv fått höra att hennes faster dog i en väpnad kamp för fattigas rättigheter. Som vuxen bestämmer sig Josefin för att ta reda på sanningen om den mytomspunna Augusta. Resan förändrar hennes liv för alltid.
Premiär 6 februari.

* Cirkus Imago – en chans på miljonen
Det är festival i staden. Gycklare, eldslukare och jonglörer trängs med publiken som jublar och skrattar. Men alla har det inte lika roligt. Dag är på flykt från den grymme cirkusdirektören Machiavelli. Med hjälp av sina nyfunna vänner Anna och Morgan lyckas han fly till Cirkus Imago. Men Machiavelli tänker inte ge upp jakten så enkelt.
Premiär 6 februari.

* Ceremonin
Lina Mannheimers dokumentär porträtterar kärlek och vänskap som gränsöverskridande relationer där dominans och underkastelse står i centrum. Filmen kretsar kring den ovanliga
författarinnan Catherine Robbe-Grillet och människorna närmast henne. I ett förtroligt intervjumaterial delar filmens karaktärer med sig av sina tankar kring erotik, konst, normer, identitet, åldrande och ensamhet. Tittaren bjuds även in till en intim sfär av iscensatta sadomasochistiska ceremonier baserade på Robbe-Grillets fantasier och idévärld.
Premiär 13 februari.

* Unga Sophie Bell
Efter studenten flyttar bästa vännerna Sophie och Alice till Berlin. Men planerna krossas när Alice försvinner under oklara omständigheter. Amanda Adolfssons långfilmsdebut är en berättelse om en vänskap som är så intensiv att inget annat spelar någon roll och vad som händer när den spricker. Den är den andra filmen som fått Stockholms filmfestivals långfilmsstipendium och i rollerna syns även Iggy Malmborg (”Nånting måste gå sönder”).
Premiär 23 januari.

* Bikes vs cars
Cykeln, ett fantastiskt verktyg för förändring. Aktivister och städer över hela världen är på väg mot ett nytt system. Men kommer de ekonomiska krafterna att tillåta det? I ”Bikes vs Cars” undersöker regissören Fredrik Gertten (som gjorde ”BANANAS!*” och ”Big Boys Gone Bananas!*”) det dagliga globala drama som pågår i trafiken runt om i världen.
Premiär 6 mars.

* Prästen i paradiset
Kjell Sundvalls andra långfilm i vår. Äntligen stod prästen i predikstolen. Eller också inte. Kjell Bergqvist som lagom försupen präst i Svenska kyrkan i Thailand och han gör allt annat än att hålla i gudstjänster. Även med Ewa Röse, den norske komikern Atle Antonens (mest känd för tv-serien “Dag”) och Björn Bengtsson (“Hallonbåtsflyktingen, 2014).
Premiär 3 juli.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Vårens svenska biopremiärer – artikel för Etc.”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: