Intervju med Åsa Ekman/My life my lesson – artikel för Etc.

14Feb15

Felicia_film_still_photo_Iga_Mikler

Felicia såg sin styvpappa misshandla hennes mamma under flera år. Nu försöker de hantera vardagen så gott det går. Åsa Ekmans film ”My life my lesson” är ett inträngande porträtt av en trasig värld som många ungdomar lever i idag.

Filmaren Åsa Ekman hittade 16-åriga Felicia genom en researcher som gick igenom domar och offentliga handlingar på barn som upplevt misshandel i hemmet. Åsa skickade sedan ut brev till drabbade ungdomar och Felicia svarade direkt.
— Hon ville verkligen tala om och visa hur det kan vara i familjer med misshandel som vardag. Felicia har upplevt det så länge och det blev väldigt tydligt varför hon ville vara med i filmen, säger Åsa.

Hela familjen medverkar i ”My life my lesson” vilket ger mer förståelse för hur alla är påverkade av det som hänt.
— Jag frågade Felicia om filmandet skulle bli för svårt, men hon ville verkligen visa för andra ungdomar i samma situation att de inte är ensamma. Att det aldrig är barnets fel. Hon sa att hon ville förändra världen för andra barn. Synliggöra dem, säger Åsa.
Felicia har en blogg där hon berättar vad hon gått igenom under alla år. Åsa läste den ingående inför filmen.
–Bloggen är väldigt utelämnande och Felicia vågar visa spår av sitt självdestruktiva beteende. Hon skäms inte och därför får hon också många peppande kommentarer från andra ungdomar. Ett barn i varje skolklass upplever våld ofta. De betraktas till viss del som brottsoffer men får inte vara målsägande och hamnar i en mellanvärld, säger Åsa.

Felicia_film_still_1_photo_Iga_Mikler
Våldet har påverkat Felicia på olika sätt som sömnsvårigheter och diagnosen dysmorfobi, en inbillad fulhet. Filmen visar många situationer där Felicia aldrig känner sig redo att gå ut om hon inte fixat till sig ordentligt.
— Felicia har ofta svår ångest som hon kämpar med hela tiden. Därför måste hon hitta något som hon kan ha kontroll över. Det gäller många utsatta ungdomar. De har bara sin kropp och använder den i ett ångestmildrande syfte, säger Åsa.
Har någon av filmteamet någon egen erfarenhet av våld inom familjen?
— Inte direkt, men producenten Oscar levde som barn vägg i vägg med en man som misshandlande sin fru och hörde tydligt vad som hände. Det var en fruktansvärd upplevelse och satte djupa spår i honom. Det blev faktiskt grunden till filmen, säger Åsa.

När ”My life my lesson” visades på en festival i Holland var Felicia med. Åsa säger att hon var osäker i början, men drogs med av det positiva bemötandet.
— Först svarade hon med att viska till mig på svenska. Efter ett tag tog hon mikrofonen och svarade på publikens frågor själv. Hon blev väldigt stolt över att hon klarade av det. Det var rörande att se henne stå där så rakryggad och se människor i ögonen och ta emot deras tack.

Director_A¦èsa_Ekman___Felicia_(c)_Annika_Falkuggla
Bilder: Annika Falkuggla

Fakta
Filmaren Åsa Ekman föddes i Sollentuna 1972. Första egenregisserade filmen. ”Mammas comeback” hade urpremiär på Göteborgs Film Festival där den fick Svenska Kyrkans filmpris. Nya ”My life my lesson” hade även den förhandspremiär i Göteborg. Filmen är den första i en dokumentär diptyk som söker synliggöra barn som har vuxit upp eller lever i våld.
”My life my lesson” har biopremiär den 13 mars.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Intervju med Åsa Ekman/My life my lesson – artikel för Etc.”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: