”Med Woody i Europa” – artikel för Etc.

14Apr15

Filmhistoriens främsta och mest neurotiska New York-skildrare fyller 80 i år. De senaste åren har en rad av hans filmer spelats in i Europa.
Meningarna går isär om Woody Allens stadsskildringar.
Är han en välbetald reseledare eller ett geni som vet exakt hur han ska hitta städernas magi?
Oavsett så verkar Allen ha en aldrig sinande Europa-fäbless.

woody_allen_bananas

Bananas (1971) – Puerto Rico
I Woody Allens tredje långfilm har det ännu inte börjat åkas till Europa. Här blandas kubanska revolutionärer, kärlek, C.I.A., judiska mödrar och J. Edgar Hoover. Bananas är en ironisk slapstick-satir över USA:s inflytande på ett land i Latinamerika. Allen spelar en amerikansk infiltratör som så småningom blir gerillasoldat och ledare i en outtalad ”banan-republik”. Med tanke på att USA tidigare hade spelat in flera filmer i Puerto Rico blev det även skådeplatsen för Woody Allen. Allt som krävdes fanns där – snårig djungel, berg och tropiska vidder.
Allen har sagt att den höga luftfuktigheten i landet gjorde att hans hår började göra uppror mot honom.

love_and_death
Död och pina (1975) – Budapest
I Död och pina tränas Boris Grushenko (Allen) upp i armén för att så småningom försöka mörda Napoleon.
Filmen är både en drift med och hyllning till den ryska litteraturen, Allens version av Tolstojs Krig och fred och Dostojevskijs Bröderna Karamazov. Teamet spelade inte in så mycket i just Budapest utan mest ute på landsbygden där det fanns stora fält och gröna vidder. Enligt Allen var inspelningen en pina med dåligt väder, kyla och språkförbistring. Han lovade sig själv att aldrig spela in en film utanför USA igen. Så blev som bekant inte fallet.

Alla säger 2

Alla säger I love you (1996) – Venedig
”Venice is one of the three cities in which I feel completely at home” har regissören sagt i intervjuer. Därför känns det naturligt att Allen spelade in stora delar av sin musikal i Italiens flodpärla. De andra två städerna som Allen syftade på är Paris och – givetvis – New York.
Kända men sångmässigt oskolade skådespelare som Julia Roberts, Drew Barrymore, Edward Norton och Goldie Hawn svävar, sjunger och dansar kring vattenkanterna. Allen står själv och sjunger I’m through with love med floden i bakgrunden vid ett tillfälle. Stadsromantiskt så det förslår.

Match point

Match point (2005), Scoop (2006), Cassandra’s dream (2007) och Du kommer att möta en lång mörk främling (2010) – London
Englands huvudstad är den som Allen använt sig av mest i sina filmer förutom sitt hjärtas New York. Två thrillers, en komedi och en dramakomedi har han låtit utspelas där. Filmerna försöker anamma den platsspecifika dialogen, och ger platsen en stor roll i dramat. Inte minst Match point som är den mest urbana av filmerna med vyer över staden och en tydligare tyngdvikt på arkitekturen. Du kommer att möta och Scoop är centrerade kring det mindre och mysigare London med scener från bland annat Notting Hill, Dorchester och Westminster. Cassandra’s dream är den mörkaste filmen i gänget och visar upp det lite gråare, råare och regnigare London.
Allen säger att han älskar Englands skiftande väder och engelsmännens röster. Kärleken verkar vara besvarad. Tre (Scoop är för mycket av en bagatell) av London-filmer är några av de mest inspirerande som regissören har gjort de senaste tio åren.
9757_vickycristinabarcelona_glo_other_acc_98a0_bb_1
Vicky Cristina Barcelona (2008) – Barcelona
Penelope Cruz är så klart en perfekt skådespelare för ett temperamentsfullt och eldigt kvinnoporträtt. Hon hamnar mitt i en kärlekstriangel där Scarlett Johannson och Javier Bardem (den mystiska och sexiga spanjoren) också ingår. Allens filmiska turistpromenad går från Gaudí-byggnader och Las Ramblas-stråket med de trånga gatorna i de gotiska kvarteren till landsbygden där det pimplas regionalt Freixenet-bubbel och äts färsk fisk. Allen brer på med hela registret och gör ett skinande vykort. Alla skådespelarna står för lysande prestationer i denna varma och levande skildring av Spaniens mest mångsidiga storstad.
Inspelningen var mitt i sommaren och vädret lika hett som kärlekstriangeln hetlevrad.

Midnatt i Paris

Midnatt i Paris (2011) – Paris
Alla har förmodligen drömt om att kunna föras tillbaka till en specifik plats i historien. Om Allen själv får välja blir det 20-talets Paris. Detta händer manusförfattaren Gil (Owen Wilson) vid tolvslaget varje natt.
Woody Allen säger att han varit förälskad i Paris sedan han gjorde sin första film i slutet av 60-talet. I första scenen sveper kameran över alla stadens största sevärdheter. I fall vi nu glömt var handlingen kommer utspela sig.
Midnatt i Paris har mycket av den charm, värme och magi som präglade många av Allens 80-talsfilmer. Inte minst för att han använder Frankrikes huvudstad som en eskapistisk drömplats. ”Ljusets stad” i ett vackert månsken helt enkelt.

Förälskad i Rom

Förälskad i Rom (2012) – Rom
Allen visar hur enkelt det är att förlora sig i Italiens huvudstad. Rom är en lättsinnig film med panoramabilder över stadens grandiosa arkitektur och soldränkta ljus.
Titeln har tre betydelser. Dels hur lätt det är för oss som tittar att kära ner oss i staden utan att ens ha varit där, hur Allen själv väljer att porträttera den och att karaktärerna hittat den perfekta platsen att bli kära i varandra på. Parallellhistorierna är småputtriga och lite larviga så i slutändan är det staden som är den bästa skådespelaren. Vi får bland annat ta del av promenader runt Fontana di Trevi, Spanska trappan, Colosseum och Piazza del Popolo. Filmen kan också ses som en hyllning till Fellini, en av Allens favoritregissörer. Dessutom spelar den älskade komikern Roberto Benigni (Livet är underbart) en av birollerna.

DSCF9842.RAF

Magic in the moonlight (2014) – Franska Rivieran
Titeln på Woody Allens senaste film (han har tre projekt på gång för tillfället) är talande. Magikern Stanley (Colin Firth) åker ner till Franska Rivieran för att avslöja den seansbenägna kvinnan Sophie (Emma Stone) för att vara en bluffmakare. Handlingen är förlagd till svidande vackra Côte d’Azur (Blå kusten) med sina lyxiga sekelskifteshus, Art Deco, trädgårdar, Nice och Alpes-Maritimes.
Till sist måste fotografen Darius Khondji nämnas. Allens stadsfilmer hade aldrig haft samma lyster och förtrollande inramning utan honom och han har hjälpt regissören att skapa sin illusion av Europa i tre filmer.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”Med Woody i Europa” – artikel för Etc.”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: