State of Drama: ”Pre & post us” – skivrecension för BT

24Apr15

state of

Artist: State of Drama
Album: Pre & post us
Bolag: Pop Planet AB/Univesal
Genre: Pop
Betyg: 2

State of Drama bildades redan 2000 och kallar sin musik för hårdpop – en helt unik genre som betyder att de är för hårda för pop och för popiga för rock. En sanning med stor modifikation. För mig och säkert många andra kommer de för alltid vara mello-bandet som Christer Björkmans plockade med för att fylla tävlingens ”lite farligare”-kvot.

Boråsarna har gått från ändlöst repande till vinst i Metro on stage. Från saftigt skivkontrakt med ett storbolag och hiten Falling som spelats sex miljoner gånger på Spotify till spelningar i vartenda hörn i Sverige. Karriären har glidit fram på en räkmacka och sångaren Emil Gullhamn gör dessutom en populär reklam för acnemedel sedan förra året. En god sak för alla tonåringar och samtidigt träffande för bandets största målgrupp. Det är trots allt lite komiskt i sammanhanget. Bandet gör knappast mogen musik. Den är oerhört odramatisk trots namnet och låter som nytvättad lilleputt-rock, eoner från något raspigt och gnisslande. Eller kanske som en nytvättat ansikte om man nu ska spinna vidare på Gullhamns reklamkarriär. Musiken låter faktiskt lite som Toto också på sina ställen. Kanske framför allt i låten Drown. De heliga och devota Toto-fansen rasar och ryter säkert vid jämförelsen, men de har tålt mer kritikerstryk än de flesta.

En av sångarens favoritlåtar är Coldplays Fix you och det finns definitivt en vilja att göra publikfriande arena-pop. Men istället för superbrittisk storslagenhet och Chris Martin-innerlighet blir det snarare som Swedish House Maffia-producerad masspop. I slutändan känns tyvärr Gullhamns svartbågade glasögon som det mest spännande.

Bandet har lovat att årets turné kommer innehålla “mysiga akustiska spelningar i restaurang-/pubmiljö, ösiga festivalspelningar och allt däremellan”. Extra allt med andra ord. Låt oss hoppas på mer dramatic och än den torra perfektionen på den senaste skivan.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “State of Drama: ”Pre & post us” – skivrecension för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: