”Fyrbenta filmhjältar” – artikel för ATL-magasinet

22Jul15

Fyrbenta filmhjältar

Tårar, lyckliga slut och vackert foto. Det är oftast ingredienserna hos filmer om hästar. De visas också upp som uthålliga kompanjoner och de som löper linan ut. Någon som hjälper människan att ta sig över livets alla hinder. Bokstavligt talat. Symboliken är tydlig – hästen är en lojal vän, den ständiga följeslagaren och den som står fast när vännerna sviker. Film-hästen visar sig vara en oerhört blandad skara mellan mustanger och fullblod. Filmskribenten Fredrik Söderlund har tagit ut några bra exempel.

Den vanligaste filmvinkeln är hästen som tävlingskreatur. Ett av de tidigaste exemplen är Över alla hinder (1944) med en endast 12-årig Elizabeth Taylor i huvudrollen. Hästtokiga Velvet Brown vinner hästkraken Pie i ett lotteri, men är bergsäker på att den kan vinna Grand national-tävlingen. Över alla hinder är en matiné där slutloppet numera är en klassiker. Filmen nominerades till fem Oscars.

Taylor, Elizabeth (National Velvet)_NRFPT_01

Phar Lap (1983) berättar den osannolika historien om Australiens snabbaste löphäst som kom från ingenstans och lärdes upp av stalldrängen Tommy. Phar Lap är baserat på verkliga händelser och utspelar sig i början av depressionen vilket är intressant eftersom risktagandet i sig blir allt mer påtagligt.

phar lap

Gary Ross (The Hunger games) har även regisserat Seabiscuit (2003) om tävlingshästen med samma namn och dess karriär. Filmen är en ambitiöst utförd uppgång och fall-historia som även den utspelar sig under depressionen. Seabiscuit visar hur en liten, underskattad och otymplig häst blev en symbol för amerikaner som såg sig själva som underdogs och som ville tro på en andra chans i en hård tid.

Seabiscuit

En annan sida av det heroiska myntet är Hidalgo (2004) om cowboyen Frank (Viggo Mortensen) och hans vitbruna mustang. De ställer upp i ett livsfarligt lopp genom den arabiska öknen. Moroten är en gigantisk belöning som Frank har svårt att tacka nej till, men det är visar sig vara äran och ett försök att komma tillbaka efter flera års alkoholmissbruk som är den verkliga anledningen. Hidalgo är ett action-späckat äventyr som innehåller filmhistoriens kanske vackraste häst.

Hidalgo

Det finns några udda men intressanta hästfilms-spår som En dag på kapplöpningarna (1937) med Bröderna Marx och dess raka motsats Equus – hästen (1977). Marx-brödernas galna upptåg utspelar sig kring en travbana där Groucho spelar hästdoktorn Hackenbush, med sina egna falska hästpiller, Chico vadslagaren Tony och Harpo jockeyn Stuffy. Alla har sina egna roller i karusellen och inser i slutändan att de måste vinna ett lopp med en hinderlöpningshäst istället för en vanlig tävlingshäst.

Marx Brothers

Det starka dramat Equus – hästen bygger på pjäsen med samma namn. Filmen kretsar kring terapeuten Dysart och den tonåriga stallpojken Alan som gjort sex hästar blinda med ett metallföremål. Det visar sig att pojkens handlande beror på djupt psykologiska problem. Bland annat väcker djuret en sexuell passion, en religiös tro (hästen som gud) och blir en symbol för offrande.

burton-equus

 

Fler hästfilmer (i urval):
War horse (2011)

Mannen som kunde tala med hästar (1998)

Svarta hingsten (1979)

Zoo (2007)

Mannen från Snowy river (1982)

Champions (1984)

Det stora hästloppet (1978)

Hästen från havet (1992)

Shergar (1999)

Spirit – hästen från vildmarken (2002)

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”Fyrbenta filmhjältar” – artikel för ATL-magasinet”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: