Rymdfeber – Star Wars fängslar fortfarande publiken – artikel för Borås tidning

15Dec15

ridley

Ingen filmisk följetong har omringats av lika mycket mystik, mytologi hängivenhet, kultförklaringar och dedikerade anhängare. Star Trek, Sagan om ringen och Harry Potter får flytta på sig. På onsdag har den sjunde spelfilmen Star Wars – The force awakens premiär. Filmvärlden vibrerar av förväntan.

”A long time ago in a galaxy far, far away”. Den intergalaktiska motsvarigheten till sagornas ”once upon a time”. Inledningen är lika klassisk som effektiv och fastetsad som ett tuggummi från yttre rymden. För att inte tala om John Williams Wagner-lika, majestätiska orkesterverk. Öppningen sätter en ton som oavsett vad du tycker om filmsviten alltid kommer skapa förväntningar och ett magpirr.

Star Wars var en pojkdröm för en 33-årig George Lucas. Han var en så kallad ”movie brat” i samma generation som Martin Scorsese och Francis Ford Coppola. Efter den dystopiska science fiction-filmen THX 1138 (1971) och high school-filmen Sista natten med gänget (1973) ville regissören se tillbaka ännu längre i sitt liv. En tid i ungdomen då han fascinerades av matinéfilmer – pirater, westerns, skräck och historiska epos. Han ville att Star Wars (1977) skulle få folk att både skratta, gråta, fascineras och förundras. Uppleva något som de aldrig hade sett tidigare. Resten är modern filmhistoria som stod skrivet i stjärnorna.

lucas.jpg

Star Wars-fenomenet bygger på enkla premisser och det är bland annat därför den är så älskad. Den är en motsättning mellan gott och ont, hotet mot mänskligheten – ”the dark side ”mot rebellerna. Om man får bredda perspektivet och bre på ordentligt så går det att härleda till både historiska despoter, makträdsla, revolution, främlingsfientlighet och fascismen/nazismen.

Luke Skywalker är från början bondpojken som inte vill fastna på farmen utan ut och testa vingarna. Lyckligtvis har han kraften inom sig och ett inre kall. Hans livsuppdrag blir att störta ondskans kronprins Darth Vader och hans imperium.

empire strikes

Hur man än vill så går det aldrig att ta ifrån filmerna ett både fantasifullt och innovativt persongalleri. Den goda sidan har sin tydliga prägel med Han Solo, prinsessan Leia, Obi-Wan Kenobi, Luke Skywalker, Yoda och robotarna/druiderna R2-D2 och C-3PO.

Men som alltid är det skurkarna som blir de mest komplexa personligheterna. Det obehagliga är det mest kittlande. Den kallsinniga, diaboliska, skrämmande och nedtryckande motpolen. Vader har trots allt ett förlåtande drag i sig med tanke på hans bakgrund och starka familjära band. Ta någon som Sith-lorden Darth Maul – en rödsvart djävulsfigur som regissören beskriver som något sprunget ur hans värsta mardrömmar. Dubbelt ljussvärd och draperad som en svartklädd samuraj. Favoritskurken och prisjägaren Boba Fett är en kall och livsfarlig mördare. Trogen och lojal sina lakejer. En allsidig psykopat med den tuffaste dräkten i hela serien.
Den äckligaste och mest minnesvärda skurken är ändå Jabba the Hutt – ett gigantiskt och slemmigt grodpaket stycke vars kroppsform inspirerades av en snigels. En fläskig späckhög-sultan gjord av 300 kilo lera och latex. Sällan har väl filmvärlden skapat ett så levande bevis på all charms antites.
darth-maul.jpg

bobba fett.jpg
Jabba-The-Hutt_b5a08a70.jpeg
Alla generationer har sitt förhållande till Star Wars, men rymdsagan har inte och kommer aldrig lämna någon oberörd. Personligen vigde jag delar av min barndom till att samla skepp, actionfigurer, posters och adventskalendrar. När jag fick ett AT-AT, en dinosaurie-liknande och gigantisk stridsmaskin som är markburen, slängde jag mig på golvet och grät i eufori. Jag har aldrig blivit lika lycklig för en julklapp sedan och innan dess.

Star Wars påverkar, drabbar och fängslar. Det är en högtravande följetong som är lätt att göra parodi på. Det har gjorts i både sketch, film, magasin och musik-form. Och det är kanske det som är den största charmen. Att alla har sin egen relation till något som blev filmhistoriens största sensation och filmiska flykt från verkligheten.

Spaceballs.jpg

Fun Facts:
* Den beryktade Kraften som är hela seriens stöttepelare beskrivs i första filmen som ”an energy field created by all living things that surrounds us, penetrates us, and binds the galaxy together”.
* Peter Mayhew som spelar Chewbacca är 2.21 cm lång och hans röst kommer från ljudinspelningar av både kameler, harar, tigrar, björnar och lejon. Att jämföra med Carrie Fisher (Prinsessan Leia) som bara är 1,55.
* Rösten till Yoda görs av Frank Oz som gjorde dockorna till Mupparna och hans utseende sägs vara inspirerat av Albert Einstein.
* Några av vinterscenerna i Rymdimperiet slår tillbaka (1980) är inspelade på den norska glaciären. Det var den värsta vintern sedan landet började göra mätningar.
* Både David Lynch och David Cronenberg var alternativ till att regissera Jedins återkomst, men båda satsade på pågående projekt istället.
* Både Tom Hanks son Colin och Ryan Phillippe var på audition för rollen som den unge Anakin. Rollen gick till Hayden Christensen. Delvis för att han ”såg bäst ut tillsammans med Natalie Portman”. Skröna eller inte, det är frågan.
* Under inspelningarna av ljussvärd-scenerna härmade Ewan McGregor ljudet så högt att de var tvungna att ta bort det efteråt.

ewan-mcgregor-obi-wan-kenobi.jpg

TIDSLINJE
Innan den första filmen hade premiär gjorde regissören George Lucas fyra olika utkast. Från början skulle Stjärnornas krig heta Adventures of Luke Starkiller. Under produktionen bytte Lucas namnet till Skywalker och titeln The Star Wars för att slutligen bestämma sig för bara Star Wars.

25 maj 1977 har den första Stjärnornas krig-filmen premiär. Samtliga av de sex första filmerna kommer att ha premiär en vecka efter regissörens födelsedag (den 14 maj). Filmen blev den största ekonomiska succén i filmens historia.

21 maj 1980 har Rymdimperiet slår tillbaka premiär. George Lucas ville bara agera producent att den skulle regisseras av Irvin Kershner, en regissör vars filmer Lucas gillade skarpt. Rymdimperiet spelades i samma studios som Stanley Kubricks The Shining (1980).

25 maj 1983 har Jedins återkomst premiär. Då hade George Lucas två första filmer spelat in så mycket pengar att han var helt ekonomiskt oberoende.

19 maj 1999 har Star Wars episode I: The Phantom Menace premiär. Första delen i prequel-trilogin, det vill säga vad som hände innan de första tre filmerna. Pernilla August spelar Anakins mor Shmi Skywalker. Hon är även med i uppföljaren.

16 maj 2002 har Star Wars episode II: Attack of the clones premiär. Yoda är dataanimerad för första gången och manusförfattarna skojade om att döpa filmen till Jar Jar’s big adventure med anledning av att fansen tyckte så illa om karaktären i filmen innan.

19 maj 2005 har Star Wars episode III: Revenge of the Sith premiär. Filmen där Luke och Leia föds och Dödsstjärnan börjar byggas.

10 augusti 2008 har den dataanimerade Star Wars: The Clone wars premiär. Filmen är en spin-off och introduktion till tv-serien med samma namn. Den utspelar sig i perioden mellan Attack of the clones och Revenge of the Sith.

2012 hade hela Star Wars-franschisen dragit in över 30 biljoner dollar, varit nominerade till 25 Oscars och vunnit tio stycken sammanlagt.

18 december 2015 har den nya filmen Star Wars: The Force awakens premiär. Originalskådespelare som Harrison Ford, Mark Hamill och Carrie Fisher medverkar. Uppföljarna i den nya trilogin beräknas ha premiär i maj 2017 och under 2019. Sagan fortsätter…

FORCE.jpg

TEXT: FREDRIK SÖDERLUND

Annonser


No Responses Yet to “Rymdfeber – Star Wars fängslar fortfarande publiken – artikel för Borås tidning”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: