Konsertrecension för Gaffa – Esperanza Spalding presents: Emily’s D+Evolution

21Jul16

esperan_emilysd_coverar_3000dpi300rgb1000181471-e1459138946359

Esperanza Spalding presents: Emily’s D+Evolution

Debaser Medis, Stockholm
Tisdag 19 juli 2016
Betyg: 5 av 6

Ända sedan hon fick en Grammy 2011 som den första jazzartisten någonsin har hon vänt och vridit på genren. Tagit ut svängarna så pass mycket att håret reser sig på jazzpuritisterna. Det märks allra tydligast på senaste konceptskivan ”Emily’s D+Evolution”. Hon blandar oblygt och hejdlöst mellan alla tänkbara genrer. I många spår plockar hon dessutom fram tunga hårdrocks-riff som Black Sabbath-gitarristen Tony Iommi hade varit stolt över. ”Earth to heaven”. Det är både skruvat, genialiskt, omtumlande solotyngt och för krångligt för sitt eget bästa. Ibland är det så överbelastat och har svårt att hänga med i svängarna. Känslan av att du trots allt måste äta efterrätten när den väl står på bordet.

Spalding är helt klädd i vitt med en krona på huvudet. Den vita drottningen som rör sig som hon vill, säger vad hon vill, spelar hur hon vill och struntar högaktningsfulls i vad som anses vara korrekt eller förväntat.

De tre körsångarna till höger om artisten verkar lika mycket som en del av skådespelet som vokala sparringpartners. De går bland annat fram och ger sångerskan en mantel, en trave böcker och en omslingrande dans. Blir hennes krigare på flanken som förstärker budskapet om evolution genom en stor banderoll.

Det är både svårt och enkelt att identifiera influenserna hos Spalding i en gryta. Här finns lika stora delar Stevie Wonder, Billie Holiday och Jimi Hendrix som brittisk 70-talsprog och avant garde i olika former. Allt sys ihop till en säck där Joni Mitchell i slutändan får stå för de största stygnen.

Begreppet ”postmodern” slängs det alldeles för lätt med, men Spalding kan inte beskrivas på något annat sätt. När hon hämtar stoff från så pass skilda håll, blandar in politiska manifest och poesi på det sätt hon förtjänar hon epitetet.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Konsertrecension för Gaffa – Esperanza Spalding presents: Emily’s D+Evolution”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: