Keaton Henson: ”Kindly now” – skivrecension för Gaffa

26Sep16

Keaton He.jpg

För två år sedan släppte Keaton Henson en av de senaste årens mest hjärtskärande vackra skivor. Den majestätiska Romantic Works är Henson ensam vid ett piano, ackompanjerad av storskaliga stråkarrangemang och med diffusa röstfragment i bakgrunden. Det låter som om den är inspelad på en ödslig station med knarranden, ekon, ljudet av insekter och gående personer i bakgrunden. Steget från Keatons tidigare mer singer/songwriter-traditionella musik var egentligen inte så stort, men förmodligen nödvändigt i artistens utveckling där hans djupa kärlek för kompositörer som Arvo Pärt och Henryk Gorecki behövde få hela utrymmet. Kindly Now är en tillbakagång till det mer traditionella singer/songwriter-soundet. Intensiteten är intakt, även fast det mer ordinära ”popsoundet” inte är lika utmanande. Hans textvärld är sårig och sörjande.
Det blir lite väl generiskt ibland och en del låtar tenderar att flyta ihop i varandra. Därför behövs det fler spår som Comfortable Love där bombastiska trummor ligger som grund för att ta musiken till en ytterligare nivå. Samtidigt är konsekvensen i låtmaterialet imponerande.
Keaton sällar sig återigen till trasiga män-klubben som sjunger ut sin smärta och har hjärtat på skjortärmen. Sällskapet där några av syskonen heter Perfume Genius, Ólafur Arnalds och Daniel Norgren.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Keaton Henson: ”Kindly now” – skivrecension för Gaffa”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: