Kolonifestivalen på Inkonst i Malmö, lördag (MAG, Death and Vanilla och VED) – recensioner för Gaffa

13Nov16

Kolonifestivalen på Inkonst i Malmö, lördag (MAG, Death and Vanilla och VED)

mag

MAG
Betyg: ★★★★☆☆

Göteborgsbaserade MAG (Magdalena Ågren) har sin egen musikaliska arsenal. Hon är en dynamisk enkvinnas-show där trombonen är den mest framstående medlemmen. Hon samplar sig själv, loopar sina skapade musiksnitt. Det är tung electronica, oväsen, PJ Harvey-desperation men också dovare partier som drar åt The Knife. Hon vrider och vänder på sina knappar och pinaler. Det är smått spektakulärt i miniatyr. I en av låtarna hör jag ett beat som jag vill tro är direkt taget från Wall of Voodoo-låten Red Light, men det är nog mest önsketänkande. ”Det är jag som är MAG. Trevligt att träffas”, säger Magdalena efter andra låten. Nöjet är helt på vår sida.

d-n-v

Death and Vanilla
Betyg: ★★★★☆☆

Cocktail-shoegaze är en säregen kategorisering som dyker upp i skallen när Malmö-trion Death and Vanilla ska beskrivas. 60-talsikonografi möter 90-tals-krautpop. Backdropen som visar filmer av konstnären Kusama och hennes prickar på både människor, djur, kläder och växter. Det retro-fierade soundet från band som Stereolab och i viss mån Saint Etienne. Stänk av Francois Hardy och Jane Birkin. Xylofonklangerna i samspel med en Moog-synt. Ändå saknas spetsen hos Death and Vanilla. Det något frustrerande lunkandet som gärna får bada mer i fuzz. Men inramningen gör ändå spelningen till den mysigaste på festivalen.

ved

VED
Betyg: ★★★★★☆

Antirock, postrock, orientrock, konstrock? Ett postpunkigt Amon Düül från Skåne-land? Genrestämpling är överflödig, snårig och egentligen totalt irrelevant när musikkollektivet VED ska sättas under lupp. Det som startar i improviserad ambient och drone-minimalism övergår i ett lunkande sväng för att till sist brisera i en postpunkig och alarmerande final. Adam Vilgot Persson skriker som om han vore i en desperat och förbannad trans. Resten av bandet håller i en skev taktpinne som konstant stegras. VED brinner, trilskas, förlöser, upprör, hypnotiserar och skaver. Det är en storslagen avslutning på en viktig festival.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Kolonifestivalen på Inkonst i Malmö, lördag (MAG, Death and Vanilla och VED) – recensioner för Gaffa”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: