Star Wars-krönika för Borås tidning

14Dec16

rogue-one-a-star-war-story-1400x1050

En film där både Darth Vader återkommer och imperiets AT-AT-kolosser, som mejar ner allt i sin väg, ingår kan inte bli en besvikelse. Åtminstone rent visuellt. “Rogue One: A Star wars story” kommer alltså på pappret vara mörkare än “Star wars: The force awakens”. Precis som “Rymdimperiet slår tillbaka” var mörkare än den allra ”Star wars”. De maffiga trailers som har släppts har fått munnen att vattnas och nerverna att kittlas. Allt pekar på att den nya delen i sagan kommer att bli toppen.

“The force awakens” var stor på många på många sätt. Både för gamla och nya fans. Tillsammans med “Mad Max: Fury road” var det förra årets i särklass bästa adrenalinchock. Svindlande i både tonträff, sin uppdaterade råhet och i de välorkestrerade actionsekvenser. Ok, att plötsligt se “Girls”-Hannahs pojkvän Adam i rollen som Kylo Ren var inte helt lättsmält. “Lost” och “Star Trek”-regissören JJ Abrams hade handlaget för science fiction och fantasy. Det visste vi sedan tidigare. Ännu en stor bidragande effekt till att förra filmen var så pass lyckad är också att Lawrence Kasdan satt i manusstolen igen för första gången sedan “Jedins återkomst”. Att dessutom sätta en kvinna (Rey) och en svart skådespelare (Finn) i huvudrollerna kändes revolutionerande i sig. Saker satt liksom på plats som i ett intergalaktiskt pussel. Det kändes som att det gick att förtränga den larviga och på många sätt ovärdiga prequel-trilogin (som började med “Star wars: Episod 1 – Det mörka hotet”) för en stund.

Världens intresse för Star wars kommer aldrig upphöra och det har sällan varit så mycket på helspänn som nu. Ett fastpräntat och samtidigt enkelt recept som det mörka hotet mot det rebelliska i underläge är för evigt fascinerande och kittlande. David mot Goliat för alltid.

Några favoritcitat.
Darth Vader:
“Impressive. Most impressive. Obi-Wan has taught you well. You have controlled your fear. Now, release your anger. Only your hatred can destroy me.
Syrlig komplimang från pappa Vader när han slåss mot Luke Skywalker i “Rymdimperiet slår tillbaka”.

Kejsar Palpatine:
“You want this, don’t you? The hate is swelling in you now. Take your Jedi weapon. Use it. I am unarmed. Strike me down with it. Give in to your anger. With each passing moment you make yourself more my servant”
Till Luke när han slåss mot Darth i slutscenen i “Jedins återkomst”.

Obi-Wan Kenobi:
“You can’t win, Darth. Strike me down, and I will become more powerful than you could possibly imagine”
Från Star wars

C-3PO:
“Don’t call me a mindless philosopher, you overweight glob of grease”
En av C-3PO:s älskvärda kommentarer till R2-D2.
Från ”Star wars”

 Yoda:
“When 900 years old, you reach… Look as good, you will not”
Yoda till Luke i deras sista möte.

Från ”Jedins återkomst”

Annonser


No Responses Yet to “Star Wars-krönika för Borås tidning”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: