Jens Lekman – liverecension för Gaffa

16Maj17
Pophistoriens egna disco-crooner

Jens Lekman, Kulturbolaget, Malmö

Pophistoriens egna disco-crooner

Recenserad av Fredrik Söderlund | GAFFA


 Jag måste säga direkt att jag inte gillar Jens Lekmans senaste skiva Life Will See You Now så förbehållslöst som många andra. Kanske för att den gladare än vanligt. Å andra sidan sjunger han alltid om mollämnen för att klä dem i dur. KB-konserten hjälpte definitivt nya albumet på traven. Lekmans konsert är briljant och när han börjar med min favorit Postcard #17 (tidigare en av låtarna på postcard-projektet där Lekman släppte en låt per vecka under 2015) kan smilbanden och hjärtat inte ge efter. Känslan av att det här nog kommer bli en extra fin kväll. Bara vetskapen om att man kan köpa hans egen parfym What’s That Perfume That You Wear efter en låt på senaste albumet gör ju att man gillar göteborgaren lite mer. Viljan att försöka framställa en doft som påminner honom om någon som han hade ett starkt förflutet med.

Att lyssna på eller se Jens Lekman är som att kastas rakt in i ett popquiz. Samplingar, snygga melodistölder, intron och textmässiga nickningar åt hela musikhistorien. Vare sig det är Charles Mingus, Chairmen Of The Board, Television Personalities, Glen Campbell eller Jorge Ben. Lite som popens DJ Shadow. Finurligt, intelligent och så klart en alldeles underbar musikalisk konsumentupplysning.

Mycket av konserten är som ett maraton i crooner-disco, men så kliver klassikerna från hans Rocky Dennis-alias fram i avskalade och omgjorda versioner. Både Black Cab, Maple Leaves och (min all time Lekman-favorit) Pocketful Of Money. Den sista låten avslutar konserten efter två omgångar extranummer och jag kan nog säga redan nu att det kommer vara en av årets största konsert-ögonblick. Knäppandet med fingrarna, den stillsamma allsången samtidigt som artisten själv sjunger ut sitt hjärta med upprepandet av “I come running with the heart on fire”. Här skippar han Beat Happening-samplingen och låter tack och lov publiken fylla i istället. Ett andlöst ögonblick. Jag tackar dig för att du inte är “Oh so silent Jens”

Annonser


No Responses Yet to “Jens Lekman – liverecension för Gaffa”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: