Filmtips för tidningen Socionomen, september 2019

30Okt19

invisibles-0270-jc-lother.jpg
De oskyldiga
En dagcenter för hemlösa kvinnor är nedläggningshotat. Nu blir det upp till socialarbetarna som driver centret att hjälpa kvinnorna för få en välbehövlig andra chans. Inga medel skys för att kringgå systemet. Bland annat så förfalskas kvinnornas cv i några underbart komiska sekvenser. De oskyldiga är skickligt och gripande förankrad i empowerment-metoden för att försöka få de drabbade att så småningom klara sig på egen hand i samhället. Många av amatörskådespelarna har egna erfarenheter av hemlöshet och filmen har skapat både debatt och verklig förändring hemma i Frankrike. Woman power, medmänsklighet och passion driver denna lilla filmpärla i hamn.

wild rose
Wild Rose
Den problematiska Lynn-Rose har precis blivit utsläppt efter ett ettårigt fängelsestraff. Under tiden har hennes mamma haft vårdnaden av hennes två barn som hon fick som tonåring. Lynn-Rose ambition att bli countrysångerska överskuggar allt annat och anknytningen till hennes barn är näst intill obefintlig.  Musiken är lika mycket en verklighetsflykt som en okuvlig passion. Det mest rörande elementet och det som driver filmen framåt är huruvida förtroendet och relationen med hennes 5- och 8-åring kommer att stärkas. Wild Rose är betonghus, klasskildring och en stärkande revansch i samma bubblande kittel.

Barn.jpg
Barn
En flicka råkar putta sin klasskompis så pass illa att han avlider efter en akut hjärnblödning. Det blir upptakten till ett detta norska drama som vidrör många moraliska och samhällsstrukturella frågeställningar. Föräldrarna till barnen är politiska ledare för två motsatta partier och skolan sätter bland annat ihop ett kristeam och en beredskapsplan där det framgår att flickan har en tidigare ärende hos barnomsorgen. Händelsen tar många vändningar och till sist vet ingen vem som ska skuldbeläggas eller anklagas. Barn är både en film om att försonas och en krypande thriller i litet format. Uttrycket att barn ibland straffas på grund av sina föräldrars synder blir högst relevant.

Fredrik SöderlundNo Responses Yet to “Filmtips för tidningen Socionomen, september 2019”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: