Filmtips för Socionomen maj/juni 2024

26Maj24

Silver Haze
Sjuksköterskan Franky blev allvarligt brännskadad som barn och drivs av att hitta förklaringen till vad som egentligen hände. Hon kommer från ett trasigt hem, men när hon träffar Florence så får livet en ny mening. Tillsammans tar de sig igenom motgångar, en spirande kärlek och psykisk ohälsa. “Silver haze” är rå, vacker och oerhört drabbande. Skygglapparna är bortdragna och skådespeleriet är lysande. Tempo, stämning och tema påminner mycket om suveräna HBO-serien “Euphoria” som kom för några år sedan.
Premiär den 31 maj (Distributör: Lucky Dogs)

Solitude
Gunnar är tvungen att lämna sitt ställe på landsbygden, eftersom en damm kommer ödelägga hela området. Han flyttar motvilligt in till Reykjavik, men så småningom börjar en vänskap med grannpojken Ari växa fram. Två ensamma själar som hittar varandra genom schack, livets små bagateller och fryspizza. “Solitude” är en rörande film om att hitta en vän bortom generationsglapp, förutfattande meningar och livserfarenhet. I bakgrunden återkommer hintar om en problematisk flyktingsituation på Island där den starka empatin från Gunnar och Ari skapar en extra dimension. 
Premiär den 31 maj (Distributör: Njutafilms)

Painkiller Bildtext: Dijana (Snežana Spasenoska) och Andrea (Dodona Imeri). Foto: Anders Nicander/SVT

Painkiller
Filmaren Gabriela Pichler (“Äta sova dö”) är en lite för undangömd pärla och tveklöst den svenska socialrealismens stjärnskott. Miniserien “Painkiller” är ännu ett underhållande och patosfyllt tvärsnitt av ett Sverige som inte får tillräckligt mycket utrymme. Städerskan Dijana har ständig värk i kroppen och hennes dotter Andrea försöker överleva som performancekonstnär. Samtidigt som detta är ett skarpt porträtt av en generation som kom till Sverige efter Balkankriget, så är det en gripande mor/dotter-skildring. Intelligent, rappt och med en stor dos tonsäker humor.
Finns på SVTPlay



No Responses Yet to “Filmtips för Socionomen maj/juni 2024”

  1. Kommentera

Lämna en kommentar